Past Paper of FCPS Part 1 SURGERY 2008 (october)

SURGERY 2008 (oct)

 

  1. A boy with lean body mass with fracture of arm osteopenia
  2. a) VIT D deficiency
  3. Regulation of PO2 and breathing rate is controlled by
  4. a) Carotid bodies
  5. Pallor, Lithargic patient with difficulty of walking have

Hb 5, TLC 3500cm,

  1. a) Vit B 12
  2. Hot souses on tongue, taste sent co taste centre by
  3. a) Chemoreceptor

 

  1. Which is not a cause of anaerobic?
  2. a) Granulation formation

 

  1. Right Gastric artery is a branch of
  2. a) Hepatic artery

 

7) GFR is increased by increase in resistance

  1. a) Efferent arterioles

 

  1. Atypical Tuberculosis
  2. a) Does not responds to common Anti TB drugs

 

  1. Which blood group have no agglutinin?
  2. a) AB+

 

  1. Essential fatty acid is
  2. a) Leniolenic acid

 

  1. If large amount of Dextrose water is given to a patient
  2. a) Decrease ADH

 

  1. Interstitial fluid is
  2. a) 1/3 of TBW

 

13) Not includes in enzymes of necrosis

  1. a) Protease

b)Catalase

  1. c) Hyaluronic acid

 

  1. In lymph nodes, seen
  2. a) Caseous necrosis

 

  1. Iron deficiency anemia best diagnosed?

a)Increase TIBC

  1. b) Serum ferritin

 

 

  1. Bones of Ear
  2. a) Amplify sound waves

 

 

17) Immune mechanism of Liver lies in

  1. a) Kuffer cells

 

  1. in Liver Cirrhosis
  2. a) Increase PT

 

  1. Smell fibers from nose
  2. a) Does not reach Thalamus

 

  1. Heat Loss Mechanism lies in
  2. a) Posterior hypothalamus

 

  1. Lymph nodes of lower lip drain into
  2. a) Submental and submandibular lymph nodes

 

  1. Insulin deficiency
  2. a) Ketogenesis in liver

 

  1. Subcapsular afferent lymph is in
  2. a) Lymph nodes

 

  1. SA node is supplied by
  2. a) RCA

 

  1. SA node is located on
  2. a) Above the sulcus terminals

 

  1. Death from food poisoning occur with
  2. a) C. Botulism

 

  1. Pretracheal fascia completely covers
  2. a) Thyroid

 

  1. Narrowest part of male urethra is
  2. a) External meatus

 

  1. Which cranial nerves are parasympathetic?

ANS: CN 3, 7,9,10

 

  1. Contusion to Lateral border of Fibula result in
  2. a) Common peroneal nerve damage

 

  1. What causes depolarization?
  2. a) Na+ influx

 

  1. Helps in diagnosis of colonic carcinoma
  2. a) CEA

 

  1. What is called juvenile polyp?
  2. a) Hamartomatous

 

  1. Which is a characteristic of Cancer?
  2. a) Pleomorphism—ANSWER
  3. b) Increase mitotic figure

 

  1. Increase of Platelets aggregation is by:

a)Thromboxane A2

 

  1. A 20 year old boy with Headache and photobphobia

With high grade fever. LP shows in CSF neutrophils 40,000

Glucose 3.5mg

 

  1. a) Acute Bacterial meningitis

 

 

  1. Ansacervicalis is
  2. a) Hpoglossal nerve and C1, 2, 3

 

38) Mitral valve lies between

  1. a) Left atrium and left ventricle

 

  1. If resected 10inch ilium,
  2. a) Decreased bile salts reabsorption

 

  1. Wound heals poorly if absent
  2. a) VIT C in diet

 

  1. High level of creatinine is seen in
  2. a) ESRD

 

  1. Neurogenic shock is
  2. a) Vasomotor injury

 

  1. In Down syndrome seen
  2. a) Short stature

 

  1. XXY is
  2. a) Klinefilter syndrome

 

  1. Patient with some pituitary tumor has infertility, possibly due to
  2. a) Increase level of prolactin in serum

 

  1. Cause of lymphoid tumor in HIV patient is
  2. a) EBV

 

  1. a patient developed HAV completely recovered. Biopsy will show
  2. a) Normal hepatic architecture

 

  1. Neurohypophysis contains
  2. a) Pititicytes

 

  1. Melanocytes are derived from
  2. a) Neural crest cells

 

  1. Erythropoietin is produced by
  2. a) peri tubular capillaries

 

  1. ADH works on
  2. a) Collecting ducts

 

  1. Posterior to Urinary bladder is
  2. a) Fascia Donovillaris

 

  1. In adults, the spinal cord ends in
  2. a) Below L1

 

  1. Malignant malaria is caused by
  2. a) Falciparam malaria
  3. Dorsal column damage leads to loss of
  4. a) Proprioception
  5. What is buried in lateral sulcus?
  6. a) Insula
  7. A patient can utter few words. Where is lesion?
  8. a) Broca’s area
  9. Spinal cord is supplied by
  10. a) Vertebral artery

 

  1. Complements are decreased in
  2. a) SLE
  3. If infection of abdomen spread to retroperitonium, can reach to colon?
  4. a) Descending colon
  5. IgE is present on
  6. a) Basophils
  7. A patient has some gastric problem
  8. a) Iron Deficiency anemia
  9. If Gastric mucosal permeability is increased
  10. a) H+ comes out in lumen of stomach and damage mucosal barrier
  11. Anterior Cardiac veins into
  12. a) Right Atrium
  13. Most common cause of malignancy is
  14. a) Asbestosis
  15. in bronchial Asthma, seen
  16. a) Eosinophilia
  17. END arteries are seen in
  18. a) Spleen
  19. Medially rotate and abduct the thigh is
  20. a) Gluteus Medius and and Gluteus Minimus
  21. Source of folic Acid is
  22. a) Vegetables
  23. Neurovascular bundle is in
  24. a) inner and innermost muscles

 

  1. Liver transplant, the cause of hepatitis is
  2. a) CMV
  3. END diastolic volume is
  4. a) 120ml
  5. Palpable anterior Auxiliary lymph nodes, most probably due to
  6. a) CA breast
  7. 1st heart sound is best listened on
  8. a) On Mid clavicular line, 5th ICS
  9. S3 is produced by
  10. a) Rapid filling of left ventricle
  11. Berry aneurysms are mostly found in
  12. a) cerebrum
  13. Cause of edema is
  14. a) Decreased colloidal osmotic pressure
  15. Patient with bronchial asthma has
  16. a) Decreased FEV1
  17. Structure not related to Right kidney is
  18. a) Descending colon

89) Temporal arteritis best diagnosed by

  1. a) Temporal artery biopsy
  2. Aneurysm of abdominal aorta compresses
  3. a) Thoracic duct
  4. in EAC, young patient came with fracture of arm.

On attempt to measure the B.P, tetany is seen, mostly due to

  1. a) Vit. D deficiency
  2. Remittent of paramesonephric duct in male is
  3. a) Appendix testis
  4. Direct inguinal hernia in
  5. a) Medial to inferior epigestric artery\
  6. Achalasia is due to
  7. a) Absent ganglions in LES
  8. During fasting, circumference of mid arm is decreased after one month due to
  9. a) Decreased protein of body
  10. Myelination of peripheral nerves are by
  11. a) Schwann cells
  12. Myasthenia gravis improves on taking
  13. a) Anti cholinesterase drugs
  14. Hydrocephalasoccurs blockage of
  15. a) Aqueduct salvias
  16. Which structure passes through shoulder joint cavity?

a)tendon of long head of biceps

  1. Impaired metabolism of purine cause in urine
  2. a) Increased uric acid
  3. Most important muscle of inspiration is
  4. a) Diaphragm

 

  1. Most sensitive to radiotherapy
  2. a) Lymphocytes

103 What is branch of ICA?

ANS: Ophthalmic artery

  1. Squamous cell is cervix is an example of

ANS: Metaplasia

105: Thoracic duct drain all except

ANS: cerebrum

106: Increase blood in heart chamber is

ANS: Isovolumatric relaxation

107: If Clavicle is fractured, its lateral part is pulled down by:

ANS: Subclavius muscle

  1. For uncoupled oxidative phosphorylation, which hormone?

ANS: Thyroid hormone

109: Diarrhea improves on fasting is

ANS: Osmotic

110: Source of energy to brain during fasting:

ANS: Amino Acid

111: Which of the following is not antiseptic?

ANS: Acetyl Salicylic Acid

112: Aging determined by bones?

ANS: Angle of mandible is less obtuse

113: Lacrimal gland is supplied by?

ANS: Ptyrigopalatine ganglion

114: During Episiotomy, damaged

ANS: LavatorAni muscles

115: Broadmann’s area 312 is also called

ANS: somatosensory area

116: Surfactant is produced by?

ANS: Pneumocyte II

117: Sigmoid sinus is continuous with

ANS: Internal carotid artery

118: In shock, what will decrease?

ANS: Venous compliance

119: Is a sign upper motor neuron lesion?

ANS: Babinsky sign

120: If numerous epitheliod cells are surrounded by lymphocytes, called

ANS: Caseous necrosis (Granuloma)

121: Fracture of medial epicondyl of humerous, on hand lost sensations?

ANS: medial 1/3 of hand palm, and dorsal 1/3 of hand

122: Winging of scapula is due to damage of?

ANS: Serratus anterior muscle

123: Right adrenal gland is

ANS: Pyramidal shape

124: Submucosal gland is in ?

ANS: Duodenum

125: Which is true?

ANS: Right brochus is longer

126: In bronchial asthma?

ANS: increased breathing by stimulating beta –adrenergic

127: inferior rectal artery is a branch of

ANS: internal pudendal artery

128: Is not a carcinogen?

ANS: Cyclophosphamide

129: Microsomal metabolism is

ANS: Liver

130: Half life is

ANS: time to metabolism of half of drug

131: Most of the drug is metabolize in

ANS: Liver

132 Diverticulosis occurs:

ANS: sigmoid colon

133: Stimulation of RBC from bone marrow by?

ANS: Erythropoietin

134: Occult blood in stool is in

ANS: Iron deficiency anemia

135: Partial gastrectomy

ANS: Pernicious anemia

136: Fat store is increased by

ANS: insulin

137: In stress which hormone is released?

ANS: Cortisol

138: Temperature regulator centre is in?

ANS: Hypothalamus

139: In heart

ANS: Right atrium lies anterior to left atrium

140: In hypovolumic shock

ANS: Rapid intravenous fluids

141: Not seen in DIC

ANS: Thrombocytosis

142: Best method of diagnosing ectopic pregnancy

ANS: Laparoscopy

143: superior parathyroid is

ANS: supplied by superior thyroid artery

144: The supra renal gland

ANS: The supra renal gland is supplied artery which is direct branch of aorta

145: Gas gangrene is not caused by

ANS: Bacterial endocarditis

146: permeability of a substance depends on

ANS: Total crosses sectional area

147: A patient can’t abduct arm, but if supported up to 30 degree, can do. What is?

ANS: Supraspinatus muscle

148: incision between umbilicus and ribs passes

ANS: external oblique, anterior fibers of internal oblique, Rectus muscle

Posterior fibers of internal oblique, transverse muscle

149: Lymph from posterior 1/3 drain into

ANS: deep superior cervical lymph nodes

150) Negative Montoux test is seen in

  1. a) Steroid therapy
  2. b) Immunosuppressive Therapy

151) Permeability of a substance depends on

 

ANSWER a) Total cross sectional area-

  1. b) Carrier
  2. c) Receptors
  3. A patient developed type I anaphylactic reaction. Treatment of choice?

ANS: Adrenaline

153: Amputated leg is the result of

ANS: Amniotic bands

 

  1. Widal test is positive? Don’t Know
  2. A) 1: 80 for O antigen
  3. B) 1:180 for O antigen

C ) 1: 100 for O antigen

D ) 1:180 for O and H antigen

  1. E) 1:80 for H antigen
  2. Actin physically binds with
  3. A) Troponin
  4. B) Tropomyosin——-ANS
  5. C) Myosin

 

  1. congenitalomphaloseal?
  2. A) Not associated with any congenital Heart diseases—– wrong
  3. B) Associated with VSD?
  4. c) Associated with ASD?
  5. D) B and C?

 

157.Polysithemiarubravera associated with

  1. a) bonetumors—-ANS
  2. b) lung diseased

c)Living on Himalayan mountain

  1. Ptyrigopalatine canal is supplied by
  2. a) Deep branch of petrosal nerve- ANS OK
  3. b) superficial branch of petrosal nerve
  4. c) maxillarynervr branch
  5. Insertion of 1st lumbrical
  6. Cholangiocarcinoma caused by
  7. a) S. mansonei
  8. b) S. Japonicum
  9. c) S. Colonarisa —-ok
  10. What passes through ligament teres of head of femur
  11. a) obturator nerve branch—ok

b)branch of femoral artery

  1. Contraindication for platelet
  2. Auto antibodies to platelets —ok
  3. DIC
  4. Splenomegaly
  5. InG is in Largent quantity
  6. At Mac burny point located

Tip of appendix

Base of appendix

In infants, tip of conical ceacum has appendix attached—ok?

  1. Appendicectomy can damage to

Inferior epigestric artery

iliohypogastric nerve —– I wrote This answer , Don’t know exact

ilioinguinal nerve\

  1. In Osteomylitis of long bones, portal entry of infection by hematogenous route
  2. a) Through epiphysis-ok
  3. b) Metaphysis

c)Diaphysis

  1. Primary cartilageneous joint
  2. a) Connect the to bones together- I wrote This answer , Don’t know exact
  3. b) Present in pinna of ears
  4. c) is fibrocartilage
  5. The premalignant condition is
  6. a) Psoriasis
  7. b) Cervical erosion
  8. c) myelodisplastic syndrome———ok
  9. d) leukoplakia
  10. Common side effect of Isoprenlene, Nitroglycerine, Histamine, is- Don’t know
  11. a) Hypertension
  12. b) increased bronchial constriction

c)Lacrimation

  1. d) ?

 

  1. Muscrinic receptors respond to

 

  1. a) preganglionic parasympathetic
  2. b) Postganglionic parasympathetic—————Sok

 

  1. What begins with Premalignant conditions?

a)Adenocarcinoma stomach

b)

c)

 

  1. Stratified cuboidial epithelium is present in

 

  1. a) Ducts of Salivary glands——ok
  2. b) Distal convoluted tubules of nephron
  3. c) Lacrimal gland ducts

 

  1. The concentration of a substance in the blood is 10mg and in in urine is 100mg. The flow rate of urine is if 2 ml / min , what is its renal clearance?

HINT: use formula UV/ p

ANS: 20

 

  1. 35 year old female Type I diabetic got fracture due to osteoporosis. The cause?

ANS: Insulin

  1. a) insulin
  2. b) Estrogen

 

  1. Autosomal Dominant is

a)

 

  1. Amyloidosis result in
  2. a) Adenocarcinoma stomach
  3. Regarding RBC
  4. a) buffer as accepter of oxygen

b)Only mature forms contain Hemoglobin

  1. c) Adult hemoglobin is alpha and Gamma

d)Not transport oxygen

  1. Does not cause Gangrene
  2. a) Bacterial endocarditis

b)???? ANS

 

  1. ADH will decrease in

 

  1. a) Nausea
  2. b) Pain
  3. c) Anxiety
  4. d) Decrease serum osmolrity

 

  1. Varicose veins
  2. a) Somewhat associated with smoking————-ok
  3. b) Only in lower limbs

c due to defect in adventitia

 

 

  1. Primary ossification centre is
  2. a) Epiphysis
  3. b) Metaphysis
  4. c) Diaphysis
  5. A patient with sepsis is best diagnosed with
  6. a) Pulse > 100
  7. b) Pulse > 120
  8. c) Positive bacterial culture

 

  1. intestinal motility is decreased by

 

  1. a) C C K
  2. b) Gastrin
  3. c) Trypsin

d)lipase

  1. e) Insulin

 

  1. Gross increase level of HCO3

 

  1. a) Persistent vomiting
  2. b) CRH
  3. c) Lung fibrosis

 

  1. Primary brain vesicle is

 

  1. a) Mesencepholan
  2. b) Telencepholan
  3. c) Diencephalan

 

  1. Microtubules are part of
  2. a) Centrioles
  3. b) Cell membrane

 

  1. BP is increased when there is
  2. a) Increased sympathetic output

b)Increased total peripheral resistance

 

 

  1. Cardiac Muscles are

 

  1. Femoral artery is best palpated on?

ANS: mid inguinal ligament

  1. Carotid cartilage is

ANS: on base of thyroid

  1. In brochhocscopy, Fist structure to be visualized is:

ANS: Right lower bronchus

 

  1. Fatty Acids are transferred from adipose to liver in the form of?
  2. a) Chylomicrons
  3. b) HDL
  4. c) LDL
  5. d) VLDL

 








Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *