MCQs of Stomach & Spleen

MCQs of Anatomy of Stomach & Spleen.

  1. A patient was diagnosed with bleeding ulcer of the lesser curvature of the stomach. Which artery is most likely involved?
    Gastroduodenal
    Left gastric
    Left gastro-omental (epiploic)
    Right gastro-omental (epiploic)
    Short gastrics
    Ans: B
  2. Which is a derivative of the dorsal mesogastrium?
    Falciform ligament
    Hepatoduodenal ligament
    Hepatogastric ligament
    Greater omentum
    Lesser omentum
    Ans: D
  3. The spleen:
    Develops in the dorsal mesogastrium
    Develops in the ventral mesogastrium
    Develops in both the dorsal and ventral mesogastria
    Is always retroperitoneal
    Becomes retroperitoneal during its development
    Ans: A
  4. During a full workup on a 2-month-old infant with a history of intermittent gastrointestinal pain and vomiting, physicians discovered that the cause was lack of emptying of the stomach. They immediately suspected that the cause was a spasmodic contraction of which of the following parts of the stomach?
    cardiac notch
    fundus
    lesser curvature
    pylorus
    rugae
    Ans: D
  5. In order to do a vagotomy (section of vagal nerve trunks) to reduce the secretion of acid by cells of the stomach mucosa in patients with peptic ulcers, one needs to cut the gastric branches and retain vagal innervation to other abdominal organs. Where would a surgeon look for these branches in relation to the stomach?
    along the gastroepiploic vessels
    along the greater curvature
    along the lesser curvature
    in the base of the omental apron
    in the gastrocolic ligament
    Ans: C
  6. While performing a splenectomy (removal of the spleen) following an automobile accident, the surgeons were especially attentive to locate and preserve the tail of the pancreas which is closely associated with the spleen. This they found in the:
    gastrocolic ligament
    gastrosplenic ligament
    phrenicocolic ligament
    splenorenal ligament
    transverse mesocolon
    Ans: D
  7. Which of the following structures does not lie at least partially in the retroperitoneum?
    adrenal gland
    duodenum
    kidney
    pancreas
    spleen
    Ans: E
  8. Which ligament is a derivative of the dorsal mesogastrium?
    Coronary
    Falciform
    Hepatoduodenal
    Hepatogastric
    Gastrocolic
    Ans: E
  9. A 60-year-old male executive who had a history of a chronic duodenal ulcer was admitted to the ER exhibiting signs of a severe internal hemorrhage. He was quickly diagnosed with perforation of the posterior wall of the first part of the duodenum and erosion of an artery behind it by the gastric expellent. The artery is most likely the:
    Common hepatic
    Gastroduodenal
    Left gastric
    Proper hepatic
    Superior mesenteric
    Ans: B
  10. A twenty-year-old woman was broad-sided on the driver side by an SUV and was taken to the hospital emergency room. Examination showed low blood pressure and tenderness on the left mid-axillary line. Also, a large swelling was felt protruding downward and medially below the left costal margin. X-rays revealed that her 9th and 10th ribs were fractured near their angles on the left side. The abdominal organ most likely to be injured by the fracture is:
    Descending colon
    Left kidney
    Pancreas
    Spleen
    Stomach
    Ans: D
  11. You are observing an operation to remove the left suprarenal gland. To expose the gland the surgeon mobilizes the descending colon by cutting along its lateral attachment to the body wall and dissecting medialward in the fusion fascia behind it. Suddenly the operative field is filled with blood. The surgeon realizes he has failed to cut a mesenteric attachment between the left colic flexure and another organ. As a result of the traction, the surface of the organ tore. Which organ was injured?
    Duodenum
    Kidney
    Liver
    Spleen
    Suprarenal gland
    Ans: D
  12. A patient presented with a swollen spleen, which protruded medially toward the umbilicus in the abdomen. A vertical and downward expansion of the spleen was resisted by the:
    Tail of the pancreas
    Left colic flexure
    Left kidney
    Left renal artery
    Stomach
    Ans: B
  13. During emergency surgery, it was found that a chronic gastric ulcer had perforated the posterior wall of the stomach and eroded a large artery running immediately posterior to the stomach. The artery is the:
    Gastroduodenal
    Common hepatic
    Left gastroepiploic
    Splenic
    Superior mesenteric
    Ans: D
  14. The spleen contacts all of the following organs EXCEPT:
    Jejunum
    Kidney
    Left colic flexure
    Tail of the pancreas
    Stomach
    Ans: A
  15. Which is not a boundary of the epiploic (omental) foramen?
    Aorta
    Caudate lobe of the liver
    First part of the duodenum
    Hepatoduodenal ligament
    Ans: A
  16. In order to approach the area posterior to the stomach, a surgeon decided to go through the lesser omentum. Before incising the mesentery she was careful to find and preserve a nerve lying in the upper portion of the hepatogastric ligament, i.e., the
    Celiac branch of the anterior vagal trunk
    Celiac branch of the posterior vagal trunk
    Greater splanchnic branch to the right suprarenal gland
    Hepatic branch of the anterior vagal trunk
    Hepatic branch of the posterior vagal trunk
    Ans: D
  17. Which of the following is NOT in contact with the spleen?
    Colon
    Diaphragm
    Duodenum
    Pancreas
    Stomach
    Ans: C
  18. The fundus of the stomach receives its arterial supply from the:
    Common hepatic
    Inferior phrenic
    Left gastroepiploic
    Right gastric
    Splenic
    Ans: E
  19. During an emergency splenectomy, the surgeon accidentally tore the gastrosplenic ligament and its contents. The artery (ies) likely to be damaged in this event is (are) the:
    Left gastric
    Splenic
    Short gastric
    Middle colic
    Caudal pancreatic
    Ans: C
  20. While performing emergency surgery to control hemorrhage brought on by arterial erosion caused by a duodenal ulcer, surgeons ligated the badly damaged gastroduodenal artery near its origin, which affected all of its branches as well. Assuming “average anatomy”, in which of the following arteries would blood now flow in retrograde fashion (backwards) from collateral sources?
    Left hepatic
    Right gastroepiploic
    Short gastric
    Left gastric
    Omental branches
    Ans: B




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *