MCQs of Scalp, Cranial Cavity, Meninges & Brain

MCQs of Anatomy of Scalp, Cranial Cavity, Meninges & Brain.

  1. A 35-year-old man was admitted to the hospital complaining of double vision (diplopia), inability to see close objects, and blurred vision in the right eye. A vertebrobasilar angiogram revealed an aneurysm of the superior cerebellar artery close to its origin on the right side. The doctor attributed the symptoms to the compression of an adjacent cranial nerve by the aneurysm. The compressed nerve is the:
    Abducens (CN VI)
    Oculomotor (CN III)
    Optic (CN II)
    Trigeminal (CN V)
    Trochlear (CN IV)
    Ans: B
  2. An elderly patient developed fever and worsening headache a few days after sustaining a scalp laceration and subsequent infection due to a car accident. At the hospital the case was diagnosed as meningitis and superior sagittal sinus thrombosis. The attending physician suggested that infection to the sinus initially spread through one of the scalp layers. The scalp layer involved is:
    Areolar tissue
    Connective tissue
    Epicranial aponeurosis
    Periosteum
    Skin
    Ans: A
  3. While riding her bicycle on campus without a helmet a student is hit by a car and falls, hitting her head on the pavement. She is brought to the Emergency Room in an unconscious state with signs of a closed head injury. Tests reveal blood in her cerebrospinal fluid taken from a spinal tap. Diagnosis is of torn cerebral veins as they pass from the brain to the superior sagittal sinus. From which of the following was the bloody fluid taken?
    Cavernous sinus
    Epidural space
    Subarachnoid space
    Subdural space
    Verterbal venous plexus
    Ans: C
  4. You have been asked to assess the neurological deficit that might exist in a patient diagnosed with cavernous sinus thrombosis. You will focus your examination on cranial nerves related to the sinus that includes all the following EXCEPT:
    Abducens (CN VI)
    Facial (CN VII)
    Oculomotor (CN III)
    Ophthalmic division of the trigeminal nerve (CN V1)
    Trochlear (CN IV)
    Ans: B
  5. The glossopharyngeal nerve exits the skull via what opening?
    Foramen ovale
    Carotid canal
    Jugular foramen
    Hypoglossal canal
    Stylomastoid foramen
    Ans: C
  6. An infant was found to have hydrocephalus. Studies revealed that the hydrocephalus was caused because CSF could not get out of the third ventricle. The passage blocked was the:
    Central canal
    Cerebral aqueduct
    Interventricular foramen
    Lateral foramen (of Luschka)
    Medial foramen (of Magendie)
    Ans: B
  7. A person develops a cavernous sinus thrombosis. Because of its relationship to the sinus, which cranial nerve might be affected?
    Abducens
    Facial
    Mandibular V3
    Olfactory
    Optic
    Ans: A
  8. Blockage of the flow of cerebrospinal fluid (CSF) within the cerebral aqueduct (of Sylvius) normally would result in the enlargement of all of the following ventricular spaces except the:
    Fourth ventricle
    Interventricular foramen (of Monro)
    Lateral ventricle
    Third ventricle
    Ans: A
  9. All of the following nerves exit the cranial cavity by way of bony openings located in the middle cranial fossa EXCEPT:
    Abducens
    Trochlear
    Oculomotor
    Trigeminal
    Facial
    Ans: E
  10. During childbirth, an excessive anteroposterior compression of the head may tear the anterior attachment of the falx cerebri from the tentorium cerebelli. The bleeding that follows is likely to be from which of the following venous sinuses?
    Occipital sinus
    Sigmoid sinus
    Straight sinus
    Superior sagittal sinus
    Transverse sinus
    Ans: C
  11. The inferior sagittal sinus is found in the free edge of what structure?
    Diaphragma sellae
    Falx cerebelli
    Falx cerebri
    Filum terminale
    Tentorium cerebelli
    Ans: C

Page 1/2

NEXT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *