MCQs of Scalp, Cranial Cavity, Meninges & Brain (2)

  1. During an intramural baseball game a player is hit in the side of the head, between the eye and the ear. He immediately loses consciousness, wakes up momentarily and then becomes comatose. He is rushed to the ER and is immediately given a CT scan. The scan shows a skull fracture and an accumulation of blood between the dura and the cranial bone on the side of his head, compressing his cerebrum. He is rushed to surgery where a hole is bored into his skull to relieve the pressure. After a few tense hours, he regains consciousness and has an uneventful recovery. The hemorrhage from the fracture would be described as:
    Epidural
    Intracerebral
    Subaponeurotic
    Subarachnoid
    Subdural
    Ans: A
  2. An infant was diagnosed as having hydrocephalus. It was determined that there was a blockage in the ventricular system of the baby’s brain between the third and fourth ventricles. The blockage therefore must have involved the:
    Central canal
    Cerebral aqueduct
    Foramen of Luschka (lateral foramen)
    Foramen of Magendie (medial foramen)
    Interventricular foramen
    Ans: B
  3. An 84-year old woman suffers a stroke, with paralysis on the right side of her body. Neurological tests show that the intracerebral hemorrhage has interrupted the blood supply to the posterior part of the frontal, the parietal and medial portions of the temporal lobes of the left cerebral hemisphere. Which vessel was involved?
    Anterior cerebral artery
    Great cerebral vein
    Middle cerebral artery
    Middle meningeal artery
    Posterior cerebral artery
    Ans: C
  4. A sixty-four-year old man was diagnosed with an acoustic neuroma (tumor of the VIIIth cranial nerve) where it entered the temporal bone. What other cranial nerve might also be affected since this nerve uses the same foramen as the VIIIth in its course?
    Abducens
    Facial
    Glossopharyngeal
    Trigeminal
    Vagus
    Ans: B
  5. Infections may spread from the nasal cavity to the meninges along the olfactory nerves, as its fibers pass from the mucosa of the nasal cavity to the olfactory bulb via the:
    Cribriform plate of the ethmoid
    Crista galli
    Foramen caecum
    Superior orbital fissure
    Ans: A
  6. The “danger zone” of the scalp is recognized as which of the following layers?
    Galea aponeurotica
    Loose connective tissue
    Pericranium
    Skin
    Subcutaneous connective tissue
    Ans: B
  7. The presence of blood in a spinal tap taken from an individual with a closed head injury signals arterial bleeding into the:
    Cavernous sinus
    Epidural space
    Subarachnoid space
    Subdural space
    Ans: C
  8. An infection in which scalp layer is likely to spread most readily?
    Skin
    Connective tissue layer
    Aponeurotic layer
    Loose areolar tissue
    Pericranium
    Ans: D
  9. A patient who has sustained a fracture to the middle cranial fossa following a fall from a height, might have any of these nerves injured EXCEPT:
    Trigeminal
    Oculomotor
    Abducens
    Trochlear
    Hypoglossal
    Ans: E
  10. The most likely source of blood in a patient with an epidural hemorrhage is:
    Vertebral artery
    Middle meningeal artery
    Superior cerebral veins
    Anterior cerebral artery
    Circle of Willis
    Ans: B
  11. In a fall from a horse, a rider sustains a severe neck injury at the C6 level. In addition to crushing the spinal cord, the left transverse process of the C6 vertebra is fractured. What artery is endangered?
    Common carotid
    Costocervical
    Inferior thyroid
    Internal carotid
    Vertebral
    Ans: E

Page 2/2