MCQs of Pelvis & Pelvic Viscera

MCQs of Anatomy of Pelvis & Pelvic Viscera.

  1. The part of the uterine wall which is not shed during menstruation is the:
    Endometrium
    Myometrium
    Mesometrium
    Cervical mucosa
    Rugae
    Ans: B
  2. The extension of the vaginal lumen around the intravaginal part of the uterine cervix is the:
    Cervical canal
    Uterine lumen
    Fornix
    Rectouterine Pouch
    Uterovesical Pouch
    Ans: C
  3. Which of the following would be most likely to be damaged by a stab wound into the ischiorectal (ischioanal) fossa 2 cm lateral to the anal canal?
    Crus of the Penis
    Perineal Body
    Pudendal Nerve
    Inferior Rectal Artery
    Vesicular Bulb
    Ans: C
  4. Lymphatic drainage of the terminal portion of the gastrointestinal tract may flow initially into either the superficial inguinal nodes or the pararectal nodes, depending upon whether the lymph is formed above or below the:
    Anorectal Junction
    Muscular Sling of the Puborectalis Muscle
    Pectinate Line
    White Line
    Cutaneous Zone
    Ans: C
  5. Under normal conditions, fertilization occurs in which part of the female reproductive tract?
    Infundibulum of the Uterine Tube
    Ampulla of the Uterine Tube
    Isthmus of the Uterine Tube
    Uterine Lumen
    Cervical Canal
    Ans: B
  6. Benign hyperplasia (excessive growth of cells) of which part of the male reproductive system would be most likely to interfere with the passage of urine?
    Periurethral Zone of the Prostate
    Central Zone of the Prostate
    Peripheral Zone of the Prostate
    Ejaculatory Duct
    Seminal Vesicle
    Ans: A
  7. After agreeing to have no more children, a man and his wife decided he should have a vasectomy. What structure would then be surgically ligated?
    Ductus deferens
    Ejaculatory duct
    Epididymis
    Fossa navicularis
    Seminal vesicle
    Ans: A
  8. Which pair of structures does NOT differentiate from comparable embryonic structures in the male and female?
    Bulb of corpus spongeosum and vestibular bulb
    Shaft of penis and labia majora
    Glans of penis and glans of clitoris
    Crus of corpus cavernosum penis and crus of corpus cavernosum clitoris
    Ans: B
  9. Which structure does NOT form part of the boundary defining the trigone of the bladder?
    Interuteric crest
    Left Ureteric Orifice
    Right Ureteric Orifice
    Urachus
    Urethral Orifice
    Ans: D
  10. Which structure is found only in males?
    Anterior recess of ischoianal fossa
    Genital Hiatus
    Ischiocavernosus muscle
    Rectovesical pouch
    Sphincter urethrae muscle
    Ans: D
  11. Which structure is outlined with contrast on a CT using intraperitoneal contrast material?
    Ovary
    Prostate
    Rectum
    Seminal Vesicles
    Vagina
    Ans: A
  12. The prostate is often imaged using an ultrasound transducer placed in which location?
    Penis
    Perineum
    Rectum
    Urethra
    Urinary Bladder
    Ans: C
  13. Which of the following is considered a part of the broad ligament?
    Mesovarium
    Ovarian ligament
    Round ligament of the uterus
    Suspensory Ligament of the ovary
    Uterosacral ligament
    Ans: A
  14. Which of the following does not conduct spermatozoa?
    Ampulla of the ductus deferens
    Duct of the seminal vesicle
    Epididymis
    Prostatic Urethra
    Ans: B
  15. During the course of surgery for benign prostatic hypertrophy (benign enlargement of the prostate tissue which occludes the prostatic urethra) an electrical cutting device is inserted into the penile, then prostatic urethra, to remove the hypertrophic tissue. The posterior wall of the prostatic urethra is by necessity removed as well. Which part of the male seminal tract may also be partially removed?
    duct of seminal vesicle
    ductus deferens
    ejaculatory duct
    fossa navicularis
    seminiferous tubule
    Ans: C
  16. A 27-year-old woman is examined by her gynecologist. Upon rectal examination, a firm structure, directly in front of the rectum in the midline, is palpated through the anterior wall of the rectum. This structure is the:
    bladder
    body of uterus
    cervix of uterus
    pubic symphysis
    vagina
    Ans: C
  17. The most inferior extent of the peritoneal cavity in the female is the:
    Pararectal fossa
    Paravesical fossa
    Rectouterine pouch
    Rectovesical pouch
    Vesicouterine pouch
    Ans: C
  18. The prostate gland:
    Contains upper, middle and lower lobes
    Encircles the urethra
    Is well imaged radiologically using an intravenous urogram
    Is extraperitoneal
    B and D
    Ans: E
  19. A 64-year-old woman was diagnosed as having carcinoma of the distal gastrointestinal tract. At surgery, lymph nodes from the sacral, internal iliac and inguinal lymph node groups were removed and sent to pathology for study. Only the superificial inguinal nodes contained cancerous cells. In which part of the GI tract was the tumor localized?
    cutaneous portion of anal canal
    distal rectum
    mucosal zone of anal canal
    pectinate line of anal canal
    proximal rectum
    Ans: A
  20. Structures within the lower gastrointestinal tract specialized for physical support of fecal material are the:
    Transverse rectal folds
    Circular folds
    Anal valves
    Anal columns
    Ans: A
  21. A malignant tumor in the cutaneous zone of the anal canal would most likely metastasize (spread) to which group of lymph nodes?
    Inferior mesenteric
    Pararectal
    Sacral
    Superficial inguinal
    Ans: D
  22. Which of these features of the anal canal serves to indicate the point where the mucosal covering of the gastrointestinal tract ends and a skin-like covering begins?
    Mucosal zone
    White line
    Transitional zone
    Pectinate line
    Ans: D
  23. The expanded region of the lower rectum, where fecal matter is retained, is known as the:
    Anal columns
    Anal sinuses
    Ampulla
    Transverse folds
    Ans: C
  24. During a vasectomy, the ductus deferens is ligated in the superior part of the scrotum. Two months following this sterilization procedure, the subsequent ejaculate contains:
    Prostatic fluid only
    Seminal fluid and prostatic fluid
    Sperm only
    Sperm and seminal fluid
    Sperm, seminal fluid, and prostatic fluid
    Ans: B
  25. During a hysterectomy, the uterine vessels are ligated. However, the patient’s uterus continues to bleed. The most likely source of blood still supplying the uterus is from which artery?
    Inferior vesical
    Internal pudendal
    Middle rectal
    Ovarian
    Superior vesical
    Ans: D
  26. A female patient is found to have an ectopic (tubal) pregnancy (embryo develops in the uterine tube). In order to gain access to the peritoneal cavity endoscopically to remove the embryo, the instrument can be passed into the vagina and through the:
    anterior fornix
    cervix
    posterior fornix
    retropubic space
    vesicouterine pouch
    Ans: C
  27. An elderly male patient presents with dysuria and urgency. You suspect benign prostatic hypertrophy which has caused an enlargement of the:
    interureteric crest
    prostatic utricle
    seminal colliculus
    sphincter urethrae
    uvula
    Ans: E
  28. During a hysterectomy and an oophorectomy, the uterine and ovarian vessels must be ligated. These vessels can be found in which ligaments?
    Broad and ovarian
    Broad and suspensory
    Round and ovarian
    Round and suspensory
    Suspensory and ovarian
    Ans: B
  29. A female patient comes to your office with lower abdominal pain. She missed her last menses and her pregnancy test is positive. Ultrasound imaging reveals a cyst-like structure in the right uterine tube which you feel may be a tubal pregnancy. In order to confirm your diagnosis and to remove the tubal embryo, you can gain access to the patient’s lower pelvic cavity by passing a culdoscope through the vagina and the:
    vesicouterine pouch
    posterior fornix
    cervix
    isthmus
    ampulla
    Ans: B
  30. An elderly patient notices red blood in his stool. As part of his examination, you insert a proctoscope (sigmoidoscope) through his anal canal. As you pass the scope superiorly through the rectum, the most prominent features to be seen are:
    longitudinal muscle bands
    tenia coli
    transverse rectal folds
    rectovesical pouches
    haustra
    Ans: C
  31. An elderly patient is having difficulty in voiding (urinating). He complains that after voiding, he still feels as though he needs “to go” again. You suspect that this patient suffers from benign prostatic hypertrophy, which has caused enlargement of the __________ of the bladder.
    seminal colliculus
    interureteric crest
    ampulla
    trigone
    uvula
    Ans: E
  32. During a hysterectomy, care must be taken in ligation of the uterine vessels because they cross the _________ superiorly.
    ureter
    round ligament of the uterus
    ovarian artery
    lumbosacral trunk
    inferior hypogastric plexus
    Ans: A
  33. The prostate gland:
    encircles the urethra
    is well imaged using an intravenous urogram
    is partially intraperitoneal
    contains upper, middle and lower lobes
    Ans: A
  34. The part of the broad ligament giving attachment and support to the uterine tube is the:
    mesometrium
    mesovarium
    mesosalpinx
    round ligament
    Ans: C
  35. Which structure is NOT found within the true pelvis?
    Femoral nerve
    Hypogastric nerve
    Internal pudendal artery
    Obturator artery
    Pelvic splanchnic nerves
    Ans: A
  36. A structure which takes the form of a hood anterosuperior to the clitoris:
    Frenulum of the clitoris
    Labia majora
    Labia minora
    Prepuce
    Ans: D
  37. A structure which is homologous to the male scrotum:
    Labia minora
    Labia majora
    Glans
    Shaft of corpus cavernosum
    Ans: B
  38. Which skeletal feature would you consider to be most characteristic of the female pelvis?
    Subpubic angle of 90 degrees or greater
    Marked anterior curvature of the sacrum
    Tendency to vertical orientation of the iliac bones
    Prominent medial projection of the ischial spines
    Ans: A
  39. You are observing a doctor perform an abdominal hysterectomy. He notes that it is vital to protect the ureter which is found in the base of the:
    mesometrium
    mesovarium
    mesosalpinx
    round ligament of the uterus
    suspensory ligament of the ovary
    Ans: A
  40. A female patient is found to have an ectopic (tubal) pregnancy. In order to gain access to the peritoneal cavity endoscopically to remove the tubal embryo, the instrument can be passed through the posterior fornix of the vagina piercing into the:
    external os
    internal os
    rectouterine pouch
    rectovesical pouch
    vesicouterine pouch
    Ans: C
  41. The male pelvis tends to differ from the female pelvis in that the male pelvis often has a:
    larger pelvic inlet
    smaller subpubic angle
    straighter sacral curvature
    larger pelvic outlet
    rounder pelvic inlet
    Ans: B
  42. The rectouterine pouch is the lowest extent of the female peritoneal cavity. At its lowest, it provides a coat of peritoneum to a portion of the:
    urinary bladder
    urethra
    uterine cervix
    vagina
    Ans: D
  43. In a CT scan of the pelvis, the uterus is located:
    posterior to the bladder and rectum
    posterior to the bladder and anterior to the rectum
    anterior to the bladder and rectum
    anterior to the bladder and posterior to the rectum
    Ans: B




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *