MCQs of Parotid Gland and Face

MCQs of Anatomy of Parotid Gland and Face.

  1. What structure lies deepest in the parotid gland?
    External carotid artery
    External jugular vein
    Facial artery
    Facial nerve
    Retromandibular vein
    Ans: A
  2. A deep laceration of the face in the middle of the parotid gland could affect the:
    External jugular vein
    Facial nerve
    Glossopharyngeal nerve
    Hypoglossal nerve
    Lingual artery
    Ans: B
  3. Pain elicited from an infected facial wound is primarily conveyed by what nerve?
    Facial
    Great auricular
    Hypoglossal
    Transverse cervical
    Trigeminal
    Ans: E
  4. Inability to close the lips relates to the action of which muscle?
    Anterior belly of the digastric
    Mylohyoid
    Orbicularis oris
    Platysma
    Zygomaticus major
    Ans: C
  5. Which muscle will not be affected when the mandibular division of the trigeminal nerve (V3) is anesthetized?
    Anterior belly of digastric
    Buccinator
    Medial pterygoid
    Mylohyoid
    Temporalis
    Ans: B
  6. A 38-year-old female patient complained of parotid pain that increased while eating. Intraoral examination detected some pus oozing from the parotid duct opening. What was the most likely anatomical reference that the physician considered to locate the parotid duct opening?
    Mucosa of the sublingual caruncle behind the central incisor teeth
    Mucosa of the cheek across the 2nd upper (maxillary) molar tooth
    Mucosa of the floor of the mouth along the sublingual fold
    Mucosa of the cheek across the 2nd lower (mandibular) molar tooth
    Ans: B
  7. While recovering from a right facial paralysis, a 36-year-old female patient complained that food accumulated between the teeth and the cheek mucosa when chewing. The deficiency of which muscle was most likely the cause of the chewing problem?
    Zygomaticus major
    Orbicularis oris
    Buccinator
    Levator labii superioris
    Ans: C
  8. The parotid space contains all EXCEPT:
    External carotid artery
    Facial nerve
    Intraparotid lymph nodes
    Medial pterygoid muscle
    Retromandibular vein
    Ans: D
  9. As a result of meningitis, a patient develops Bell’s palsy. One of the symptoms was hyperacusis. What nerve was involved?
    Facial
    Glossopharyngeal
    Oculomotor
    Trigeminal
    Vagus
    Ans: A
  10. Frey’s Syndrome is marked by profuse sweating over one cheek, temple, and surrounding areas of the face, precipitated by eating. The condition may be idiopathic, but often follows parotid surgery. The condition is attributable to abberant reinnervation, the redirection of autonomic fibers normally going to salivary glands being redirected to sweat glands. What is the source of the nerve fibers involved?
    Facial
    Glossopharyngeal
    Oculomotor
    Trigeminal
    Vagus
    Ans: D
  11. While recovering from multiple dental extractions, an elderly man experienced a radiating pain affecting the lower eyelid, lateral side of the nose, upper lip and over the zygomatic and temporal areas on the left side. Which nerve is involved in the patient’s perception of pain?
    Facial
    Opthalmic division of trigeminal
    Glossopharyngeal
    Mandibular division of trigeminal
    Maxillary division of trigeminal
    Ans: E
  12. The facial muscle most responsible for moving the lips both upward and laterally to produce a smile is:
    Buccinator
    Levator anguli oris
    Levator labii superioris
    Platysma
    Zygomaticus major
    Ans: E

Page: 1/2

NEXT 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *