MCQs of Parotid Gland and Face (2)

  1. Loss of sensation from the temporal region and loss of secretory function of the parotid gland would be caused by interruption of which nerve?
    Auriculotemporal
    Chorda tympani
    Deep temporal, posterior
    Facial
    Great auricular
    Ans: A
  2. An elderly man presented with severe pain beneath the left eye, radiating into the lower eyelid, lateral side of the nose and upper lip. What nerve was involved?
    Buccal
    Infraorbital
    Mental
    Supratrochlear
    Zygomatic
    Ans: B
  3. During a face lift operation on a 48-year-old woman, the plastic surgeon inadvertently cut the marginal mandibular branch of the facial nerve. Which of the following muscles would be paralyzed because of the injury?
    Buccinator
    Depressor anguli oris
    Levator anguli oris
    Levator labii superioris
    Stylohyoid
    Ans: B
  4. As a result of a face lift operation, a 46-year-old woman noticed an asymmetry of the inferior lip and could not fully depress the angle of her mouth on the right side. Which of the following nerves was most likely damaged during the surgery?
    zygomatic (VII)
    buccal (VII)
    mental (V3)
    marginal mandibular (VII)
    infraorbital (V2)
    Ans: D
  5. An elderly woman complained of a severe pain, felt above the right eye radiating to the upper eyelid, side of the nose and forehead. Branches of which of the following nerves convey pain sensations from areas of the skin described?
    maxillary (V2)
    greater auricular nerve
    ophthalmic (V1)
    mandibular (V3)
    facial (VII)
    Ans: C
  6. Due to multiple salivary calculi (stones) in the submandibular duct, the submandibular gland of a 45-year-old individual was surgically removed. What major artery directly related to the gland was of special concern to the surgeon?
    lingual
    superior thyroid
    facial
    ascending pharyngeal
    maxillary
    Ans: C
  7. To study the compensatory response of selective suprahyoid muscles in elevating the hyoid bone, an experiment was designed in which the posterior belly of the digastric and stylohyoid muscles were paralyzed by drugs. The muscular branches of which of the following nerves must be chemically interrupted to produce paralysis in both muscles?
    inferior alveolar
    facial
    hypoglossal
    glossopharyngeal
    lingual
    Ans: B
  8. Which nerve provides motor innervation to the buccinator muscle?
    Auriculotemporal nerve
    Buccal branches of VII
    Buccal nerve
    Mandibular division of V
    Marginal mandibular nerve
    Ans: B
  9. Which nerve provides cutaneous innervation to the skin of the angle of the mandible?
    Auriculotemporal nerve
    Lesser petrosal nerve
    Buccal branches of VII
    Marginal mandibular nerve
    Great auricular nerve
    Ans: E
  10. Which nerve carries postganglionic parasympathetic fibers to the parotid gland?
    Auriculotemporal nerve
    Lesser petrosal nerve
    Glossopharyngeal nerve
    Great auricular nerve
    Marginal mandibular nerve
    Ans: A
  11. A patient is unable to wink; what muscle is affected?
    frontalis
    levator palpebrae superioris
    orbicularis oculi
    superior tarsal
    zygomaticus major
    Ans: C

Page 2/2