MCQs of Infratemporal Fossa & Oral Cavity

 

To drain an abscess (a closed collection of pus) affecting the cheek area, an emergency room physician used local anesthesia for the surgery. Which of the following nerves must be anesthetized because it carries pain sensation from the cheek area?
buccal (V3)
buccal (VII)
inferior alveolar
lingual
mental
Ans: A

  1. A patient who experienced bilateral anterior dislocation of the jaw (temporomandibular joints) could not swallow or talk since the mouth was held open. What is the position of the condyles of the mandible as a result of the dislocation?
    against the external acoustic meatus
    against the anterior slope of the articular eminence
    against the posterior slope of the articular eminence
    in the mandibular fossa
    in the pterygoid fossa
    Ans: B
  2. In reducing an ankylosis of the TMJ, a surgeon provoked an intense hemorrhage by lacerating the artery coursing transversely just medial to the neck of the condyle. Which artery was involved in the accident?
    Buccal
    External carotid
    Maxillary
    Middle meningeal
    Superficial temporal
    Ans: C
  3. The muscle which separates the submandibular triangle from the paralingual space is the:
    Digastric, posterior belly
    Hyoglossus
    Mylohyoid
    Stylohyoid
    Styloglossus
    Ans: C
  4. The predominant muscle most associated with retraction of the mandible is the:
    lateral pterygoid
    masseter
    medial pterygoid
    temporalis
    mylohyoid
    Ans: D
  5. At the temporomandibular joint (TMJ), hinge movements occur between the:
    condyle and articular eminence
    articular disc and articular eminence
    condyle and articular disc
    articular disc and articular cavity
    condyle and articular cavity
    Ans: C
  6. A 38-year-old patient complained of acute dental pain. The attending dentist found penetrating dental caries (dental decay) affecting one of the mandibular molar teeth. Which nerve would the dentist need to anesthetize to work on that tooth?
    Lingual
    Inferior alveolar
    Buccal
    Mental
    Mylohyoid
    Ans: B
  7. Incapacity to protrude the mandible indicates a dysfunction of which muscle?
    Anterior belly of digastric
    Buccinator
    Lateral pterygoid
    Mylohyoid
    Temporalis
    Ans: C
  8. Damage to the facial nerve near the stylomastoid foramen would likely cause each of the following motor deficits EXCEPT:
    Paralysis of the buccinator muscle
    Inability to whistle
    Paralysis of the muscles that elevate the mandible
    Inability to close the lips
    Ans: C
  9. The lesser petrosal nerve carries preganglionic parasympathetic fibers to the:
    Geniculate ganglion
    Otic ganglion
    Submandibular ganglion
    Ciliary ganglion
    Ans: B
  10. What bony feature of the mandible can be used to find and palpate the facial artery?
    Oblique line
    Mental trigone
    Angle
    Premasseteric notch
    Ans: D
  11. Which of the following suprahyoid muscles would be paralyzed if the inferior alveolar nerve were severed at its origin?
    Geniohyoid m.
    Hyoglossus m.
    Mylohyoid m.
    Stylohyoid m.
    Ans: C
  12. Which nerve is endangered during surgical removal of an impacted third mandibular molar tooth?
    Hypoglossal n.
    Glossopharyngeal n.
    Inferior alveolar n.
    Lingual n.
    Ans: C
  13. After the mandibular condyle is moved forward onto the articular eminence (e.g., by opening the mouth widely), what muscle can then retract the mandible?
    Superficial head of masseter m.
    Deep head of masseter m.
    Posterior part of temporalis m.
    Anterior part of temporalis m.
    Ans: C
  14. Two nerves usually emerge from between the two heads of the lateral pterygoid muscle: the anterior deep temporal nerve and the:
    Masseteric n.
    Buccal n.
    Lingual n.
    Inferior alveolar n.
    Ans: B

Page: 1/3

NEXT




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *