MCQs of Infratemporal Fossa & Oral Cavity (3)

 

  1. The teeth and gums separate the oral cavity proper from the:
    Nasal cavity
    Oral vestibule
    Oropharynx
    Paralingual space
    Submandibular space
    Description for the following questions: Examination of a patient with an ulcerative carcinoma of the posterior third of the tongue revealed bleeding from the lesion and difficulty swallowing (dysphagia).
    Ans: B
  2. The bleeding was seen to be arterial; which of the following arteries was involved?
    Deep lingual
    Dorsal lingual
    Facial
    Sublingual
    Tonsillar
    Ans: B
  3. The difficulty in swallowing was due to involvement of which muscle that elevates the tongue?
    Genioglossus
    Hyoglossus
    Styloglossus
    Stylohyoid
    Stylopharyngeus
  4. Cutting of the hypoglossal nerve in the hypoglossal canal would not interrupt the nerve supply to the:
    Hyoglossus muscle
    Genioglossus muscle
    Palatoglossus muscle
    Styloglossus muscle
    Ans: C
  5. The contents of the paralingual space do NOT include the:
    Hypoglossal nerve
    Lingual artery
    Lingual nerve
    Submandibular gland
    Sublingual gland
    Ans: B
  6. A patient is unable to taste a piece of sugar placed on the anterior part of the tongue. Which cranial nerve is most likely to have a lesion?
    Facial nerve
    Glossopharyngeal nerve
    Hypoglossal nerve
    Trigeminal nerve
    Vagus nerve
    Ans: A
  7. The chorda tympani contains which component before it joins the lingual nerve?
    Preganglionic sympathetics
    Postganglionic sympathetics
    Preganglionic parasympathetics
    Postganglionic parasympathetics
    Taste fibers to the posterior third of the tongue
    Ans: C
  8. The cell bodies of the taste fibers from the anterior two-thirds of the tongue are located in the:
    Geniculate ganglion
    Otic ganglion
    Pterygopalatine ganglion
    Submandibular ganglion
    Trigeminal ganglion
    Ans: A
  9. Which of the following structures is located in the vestibule of the oral cavity?
    Tongue
    Opening of the parotid duct
    Opening of the submandibular duct
    Sublingual fold
    Uvula
    Ans: B
  10. When one presses the tongue tip against the anterior (incisor) teeth, which of the following muscles must contract?
    Styloglossus
    Hyoglossus
    Genioglossus
    Superior longitudinal
    Verticalis
    Ans: C
  11. The muscle responsible for raising the floor of the mouth in the early stages of swallowing is the:
    genioglossus
    geniohyoid
    hyoglossus
    mylohyoid
    palatoglossus
    Ans: D
  12. The cell bodies of the postganglionic parasympathetic neurons innervating the sublingual gland are found in which of the following ganglia?
    ciliary
    otic
    submandibular
    superior cervical
    trigeminal
    Ans: C
  13. A 46-year-old female patient comes to the emergency department complaining of pain in the area just below her mandible on the right side of her face. She says that the pain is particularly severe when she eats. The area of the submandibular gland is tender and swollen, as is the area in the floor of her mouth lateral to the tongue. You suspect a stone in the submandibular duct, and a plain film radiograph shows a density in that region consistent with a stone. In order to remove the stone, the duct must be incised in the floor of the mouth. What nerve, that loops around the duct, is in danger in such an incision?
    Chorda Tympani
    Glossopharyngeal
    Hypoglossal
    Internal branch of the superior laryngeal
    Lingual
    Ans: E
  14. In accessing the submandibular gland in the submandibular triangle, what vessel coursing through the gland and triangle would need to be protected?
    External jugular vein
    Facial artery
    Maxillary artery
    Retromandibular vein
    Superior thyroid artery
    Ans: B
  15. All of the following may be found in the paralingual space EXCEPT:
    Hypoglossal nerve
    Lingual nerve
    Sublingual gland
    Submandibular gland duct
    Superficial lobe of the submandibular gland
    Ans: E

Page 3/3




 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *