MCQs of Infratemporal Fossa & Oral Cavity (2)

  1. The chorda tympani enters the infratemporal fossa after it exits the:
    Stylomastoid foramen
    Foramen spinosum
    Foramen lacerum
    Petrotympanic fissure
    Ans: D
  2. Paralysis of which of the following muscles would impede retraction of the mandible?
    Buccinator
    Lateral pterygoid, lower portion
    Lateral pterygoid, upper (sphenomeniscus) portion
    Medial pterygoid
    Temporalis
    Ans: E
  3. A cranial fracture through the foramen ovale that compresses the enclosed nerve, will have an effect on all muscles EXCEPT :
    Tensor tympani
    Masseter
    Buccinator
    Mylohyoid
    Temporalis
    Ans: C
  4. Which muscle is also known as the sphenomeniscus?
    Inferior head of the lateral pterygoid
    Masseter
    Medial pterygoid
    Superior head of the lateral pterygoid
    Temporalis
    Ans: D
  5. Forward movement of the condyle of the mandible during wide opening of the jaws is accomplished mainly by the:
    anterior part of temporalis muscle
    lateral pterygoid muscle
    masseter muscle
    medial pterygoid muscle
    posterior part of the temporalis muscle
    Ans: B
  6. To drill a mandibular tooth without causing undue pain, a dentist has injected an anesthetic into the space located between the medial pterygoid muscle and the mandible near the lingula. Given the nerves passing through the immediate vicinity of the injection site, where would one expect anesthesia in addition to the mandibular teeth?
    back of tongue
    external ear
    maxillary incisor teeth
    skin of chin
    upper lip
    Ans: D
  7. The middle meningeal artery:
    enters the skull through the foramen ovale
    passes through a split in the trunk of the mandibular nerve (V3)
    is typically a branch of the second part of the maxillary artery
    supplies blood to the temporal lobe of the brain
    usually arises deep to the neck of the mandible
    Ans: E
  8. The surgical removal of a metastatic tumor in the infratemporal fossa caused an intense hemorrhage. The surgeon clamped the main source of arterial supply to the area, which is the:
    Internal carotid
    Lingual
    Maxillary
    Posterior auricular
    Superficial temporal
    Ans: C
  9. In acute inflammation (arthritis) of the TMJ, the muscle most likely to be affected by the inflammatory process is the:
    Temporal
    Medial pterygoid
    Masseter
    Lateral pterygoid
    Ans: D
  10. In explaining the pain caused by the drilling of a mandibular molar tooth crown to a freshman medical student, a dentist identified the nerve conducting the pain sensations as the:
    Lingual
    Mylohyoid
    Inferior alveolar
    Buccal
    Ans: C
  11. The temporomandibular joint is characterized by all EXCEPT:
    A capsule strengthened by ligaments on its lateral side only
    A completely flat surface for its gliding action
    An articular disc
    Extracapsular ligaments
    Two joint cavities of different shapes
    Ans: B
  12. In dislocation of the jaw, displacement of the articular disc beyond the articular tubercle of the temporomandibular joint results from excessive contraction of which muscle?
    Buccinator
    Lateral pterygoid
    Medial pterygoid
    Masseter
    Temporalis
    Ans: B
  13. Sympathetic fibers reach the tongue by way of the:
    lingual nerve
    maxillary artery
    hypoglossal nerve
    lingual artery
    glossopharyngeal nerve
    Ans: D
  14. After a radiograph revealed a sialolith (stone) in a patient’s right submandibular duct, the surgeon exposed the duct via an intraoral approach. In this approach, what tissues or structures must be cut through?
    Mucous membrane only
    Mucous membrane and genioglossus muscle
    Mucous membrane and mylohyoid muscle
    Mucous membrane and hyoglossus muscle
    Ans: A
  15. Damage of the lingual nerve before it is joined by the chorda tympani in the infratemporal fossa would cause loss of:
    general sensation to the anterior two thirds of the tongue
    general sensation to the posterior one third of the tongue
    secretion of the submandibular gland
    taste sensation from the anterior two thirds of the tongue
    taste sensation from the posterior one third of the tongue
    Ans: A

Page 2/3

NEXT

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *