MCQs of Head & Neck Anatomy (3)

35: Sensation of anterior triangle of Neck is mediated by?
A) C1, C2
B) C2, C3
C) C2, C3, C4
D) C1, C2, C3, C4
E) C1, C2, C3

Ans: B

36: In trigeminal Neuralgia, Anesthesia is given to ganglion located in?
A) Posterior Cranial Fossa
B) Middle Cranial Fossa
C) Anterior Cranial Fossa
D) Infratemporal Fossa
E) Pterygopalatine Fossa

Ans B

37: Which of the following nerve is present in Cavernous Sinus?
A) Ophthalmic
B) Trigeminal
C) Abducens
D) Trochlear
E) Occulomotor

Ans: C

38: Facial paralysis and loss of taste sensation of anterior 2/3rd of tongue, at which level Facial Nerve is damaged?
A) Facial Nerve Nucleaus
B) Parotid Gland
C) Styloid Foramen
D) Internal Acoustic Meatus
E) Facial Canal

Ans: E

39: What is true about External Jugular Vein?
A) Formed by the union of anterior division of right maxillary vein and anterior auricular vein
B) Pierces deep fascia
C) Has no tributeries
D) Formed anterior to SCM Muscle behind the angle of mandible
E) Formed by the union of Posterior division of right maxillary vein and anterior auricular vein

Ans: D

40: Regarding Occulomotor Nerve which is most unlikely?
A) crosses superior orbital fissure
B) Supplies all extraoccular muscles except lateral rectus
C) Supplies medial rectus
D) Moves eyeball upper and medially
E) Supplies superior oblique

Ans: E

41: On protrusion, tongue deviates, which nerve is involved?
A) Facial Nerve
B) Hypoglossal nerve
C) Abducent Nerve
D) Facial Colliculis
E) Trigeminal Nerve

Ans: B

42: A patient has permanently dilated pupil, Which of the following may be involved?
A) Sympathetic Trunk
B) Optic Nerve
C) Ophthalmic Nerve
D) Occulomotor Nerve
E) Facial Nerve

Ans: D

43: The parotid duct panetrates which of the following muscles?
A) Superior Pharyngeal Constrictor
B) Medial Pterygoid
C) Masseter
D) Levator anguli oris
E) Buccinator

Ans: E

44: Which of the following is true about Vagus Nerve?
A) It is an efferent Nerve
B) It innervates urinary blader
C) It innervates thoracic viscera
D) Its effect are blocked by acetyl choline
E) It contains motor fibres of pharynx

Ans: E

45: The upper motor lesion of Facial Nerve will result in?
A) Inability to close both eyes
B) Ability to wrinkle the forhead of the affected side
C) Loss of taste sensation of anterior 2/3rd of tongue
D) Hypercusis
E) Excessive lacrimation

Ans: B

46: Pain felt deep in the face and nose between the mouth and orbit to the ear and temporal region. The pain is carried by which nerve?
A) Ophthalmic Nerve
B) Maxillary Nerve
C) Hypopharyngeal Nerve
D) Facial Nerve
E) Auricular Nerve

Ans: B

47: Drooping of right corner of mouth, flattering of skin fold and inability to close the right eye or wrinkle the forehead but no loss of taste. The condition is due to?
A) Tic doloureux
B) Right supranuclear lesion of facial nerve
C) right maxillary nerve palsy
D) Right Facial Nerve Palsy
E) Left Facial Nerve Palsy

Ans: D

48: Sternocleido mastoid Muscle is supplied by?
A) Thoracodorsal Nerve
B) Glosspharyngeal Nerve
C) Vagus Nerve
D) Hypoglossal Nerve
E) Accessory Nerve

Ans: E

49: Damage to cervical sympathetic trunk will cause?
A) Bilateral ptosis
B) Partial ptosis
C) Dry Mouth
D) Increase sweating
E) Pupillary dilation

Ans: B

50: Following are nerve supply of upper eyelid except?
A) Sympathetic
B) Mandibular
C)  Facial
D) Occulomotor
E) Ophthalmic

Ans: B

Page: 3/3