MCQs of Embryology/Developmental Biology FCPS Part 1

Initiation of Tooth development starts at which week in utero?
A) 2 weeks
B) 4 weeks
C) 6 weeks
D) 5 weeks
E) 7 weeks
Ans: C.

MCQs of Biochemistry2

2: Which one of the following structures determines the type of tooth to be formed?

A) Ectoderm
B) Mesoderm
C) Ectomesenchyme
D) Endoderm
E) Mesenchyme
Ans: C

3: The tooth germ is composed of?
A) Enamel organ
B) Dental follicle
C) Dental papilla
D) Ectoderm
E) A, B and C
Ans: E.

4: Anodontia or supernumerary teeth occurs when there is defect in which stage of tooth development?
A) Initiation
B) Bud stage
C) Cap stage
D) Bell stage
E) Appositional stage
Ans: A.

5: Underlying ectomesenchymal cells induce the overlying ectoderm (oral epithelium) to proliferate, forming a localized thickening at the site of each tooth called?
A) Enamel organ
B) Dental follicle
C) Dental papilla
D) Dental Lamina
E) None of the above
Ans: D

6: Bud stage of Tooth development starts at which week in utero?
A) 2 weeks
B) 4 weeks
C) 6 weeks
D) 5 weeks
E) 8 weeks
Ans: E.

7: The round shape of each tooth bud is created in which stage of tooth development?
A) Initiation
B) Bud stage
C) Cap stage
D) Bell stage
E) Appositional stage
Ans: B.

8:  Cap stage of Tooth development starts at which week in utero? A) 2 weeks
B) 4 weeks
C) 6 weeks
D) 8 weeks
E) 9 weeks
Ans: E.

9: The enamel organ begins to form in which stage of tooth development?
A) Initiation
B) Bud stage
C) Cap stage
D) Bell stage
E) Appositional stage
Ans: C.

10: Cells of the stellate reticulum become densely packed near the IEE and are known as the?
A) Enamel Pearls
B) Enamel Knot
C) Enamel Organ
D) Dental Lamina
E) Dental Follicle
Ans: B.

11: Which of the following is composed of condensed ectomesenchymal cells located within the concavity of the enamel organ?
A) Enamel Pearls
B) Enamel Knot
C) Enamel Organ
D) Dental Papilla
E) Dental Follicle
Ans: D

12: Which of the following is the capsule like encasing of mesenchyme surrounding the enamel organ?
A) Enamel Pearls
B) Enamel Knot
C) Enamel Organ
D) Dental Lamina
E) Dental Follicle
Ans: E .

13: Dens-in-dente, gemination, fusion, and tubercles occurs when there is defect in which stage of tooth development?
A) Initiation
B) Bud stage
C) Cap stage
D) Bell stage
E) Appositional stage
Ans: C.

14: Thick, coarse bundles of collagen fibers in the periphery of the pulp associated with dentin matrix formation are?
A) Elastic fibres
B) Korff’s fibers
C) Reticular fibers
D) Both A and B
E) None of the above
Ans: B

15: Bell stage of Tooth development starts at which week in utero?
A) 2 weeks
B) 4 weeks
C) 6 weeks
D) 9 weeks
E)  11 weeks
Ans: E.

16: Morphodifferentiation and histodifferentiation in which stage of tooth development?
A) Initiation
B) Bud stage
C) Cap stage
D) Bell stage
E) Appositional stage .
Ans: D.

17: Enamel knot appears in which stage of tooth development?
A) Initiation
B) Bud stage
C) Cap stage
D) Bell stage
E) Appositional stage.
Ans: C.

18: Enamel knot disappears in which stage of tooth development?
A) Initiation
B) Bud stage
C) Cap stage
D) Bell stage
E) Appositional stage
Ans: D

19: The cells of the Inner Enamel Epithelium become tall and columnar in Bell stage of tooth development and are known as?
A) Preodontoblasts
B) Odontoblasts
C) Preameloblasts
D) Ameloblasts
E) None of the above

Ans: C

20: The cells of the dental papilla closest to the IEE become tall and columnar in Bell stage of tooth development and are known as?
A) Preodontoblasts
B) Odontoblasts
C) Preameloblasts
D) Ameloblasts
E) None of the above

Ans: A

21: Remnants of Dental lamina are known as?
A) Preodontoblasts
B) Odontoblasts
C) Epithelial rests of Malassez
D) Hertwig’s epithelial root sheath
E) epithelial rests of Serres

Ans: E

22: Dentinogenesis imperfecta, amelogenesis imperfecta, and macrodontia / microdontia occurs when there is defect in which stage of tooth development?
A) Initiation
B) Bud stage
C) Cap stage
D) Bell stage
E) Appositional stage

Ans: D

23: Appositional Stage  of Tooth development starts at which week in utero?
A) 2 weeks
B) 4 weeks
C) 11 weeks
D) 14 weeks
E)  16 weeks

Ans: D

24: In which stage of tooth development odontoblasts secrete dentin matrix first?
A) Initiation
B) Bud stage
C) Cap stage
D) Bell stage
E) Appositional stage

Ans: E

25: Root formation begins in which stage of tooth development?
A) Initiation
B) Bud stage
C) Cap stage
D) Bell stage
E) Appositional stage

Ans: E

26: The dental papilla begins to form pulp tissue in which stage of tooth development?
A) Initiation
B) Bud stage
C) Cap stage
D) Bell stage
E) Appositional stage

Ans: E

27: The dental follicle begins to form cementum, alveolar bone, and PDL in which stage of tooth development?
A) Initiation
B) Bud stage
C) Cap stage
D) Bell stage
E) Appositional stage

Ans: E

28: Enamel dysplasia, concrescence, and enamel pearls occur when there is defect in whch stage of tooth development?
A) Initiation
B) Bud stage
C) Cap stage
D) Bell stage
E) Appositional stage

Ans: E

29: Which one is the right chronological order of tooth tissue formation?
A) Enamel ➜ Dentine ➜ Root ➜ Pulp ➜ Periodontium
B) Dentine ➜ Enamel ➜ Root ➜ Pulp ➜ Periodontium
C) Enamel ➜ Dentine ➜ Pulp ➜ Root ➜ Periodontium
D) Dentine ➜ Enamel ➜ Pulp ➜ Root ➜ Periodontium
E) Enamel ➜ Dentine ➜ Root ➜ Periodontium ➜ Pulp

Ans: D

30: Mineralization stage of tooth development starts at which week in utero?
A) 2 Months
B) 4-6 Months
C) 11 Months
D) 14 Months
E)  16 Months

Ans: B

31: Mineralization stage of tooth development takes how much time to complete?
A) 6 Months
B) 1 Year
C) 2 Years
D) 3 Years
E) 4 Years

Ans: C

32: Remnants of Hertwig’s epithelial root sheath (HERS) are known as?
A) Preodontoblasts
B) Odontoblasts
C) Epithelial rests of Malassez
D) Epithelial diaphragm
E) Epithelial rests of Serres

Ans: C

33: Source of the epithelium of odontogenic cysts is?
A) Preodontoblasts
B) Odontoblasts
C) Epithelial rests of Malassez
D) Epithelial diaphragm
E) Epithelial rests of Serres

Ans: C

34: The epithelial coating that covers newly erupted teeth is?
A) Nasmyth’s membrane
B) Primary enamel cuticle
C) Reduced enamel epithelium
D) Schneiderian membrane
E) Both A and B

Ans: E

35: Meiosis II occurs at which time?
A) 20th day of menstrual cycle
B) 22nd day of menstrual cycle
C) 26nd day of menstrual cycle
D) 28th day of menstrual cycle
E) After Fertilization

Ans: E

36: Implantation occurs at which time?
A) End of first week
B) End of second week
C) End of third week
D) End of fourt week
E) End of fifth week

Ans: A

37: Decidual reaction occurs during which week after fertilization?
A) 1st week
B) 2nd week
C) 3rd week
D) 4th week
E) 5th week

Ans: B

38: Allantois forms on day?
A) 14
B) 16
C) 18
D) 20
E) 22

Ans: B

39: Organogenesis occurs from week?
A) 1-8
B) 2-8
C) 3-8
D) 4-8
E) 5-8

Ans: C

40: The neural plate invaginates to form neural groove with neural folds on each side on day?
A) 14
B) 16
C) 18
D) 20
E) 22

Ans: C




 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *