MCQs of Dental Materials FCPS part 1

MCQs of Biochemistry 4

The first reaction after mixing of water with Alginate is reaction of sodium phosphate with?
A) Insoluble Ca ions
B) Soluble Ca ions
C) Soluble K ions
D) Insoluble K ions
E) Mg ions
Ans: B.

2: what are the ways to decrease setting time of alginate impression materials?
A) Increase water Temprature
B) Rapid Mixing
C) Slow Mixing
D) Both A and B
E) Both A and C
Ans: D.

3: The process of absorbing water which leads to expansion of Alginate is known as?
A) Synersis
B) Imbibition
C) Sublimation
D) Sintering
E) Friting
Ans: B

4) The process of exudation of the liquid component of a gel which leads to shrinkage of Alginate is known as?
A) Synersis
B) Imbibition
C) Sublimation
D) Sintering
E) Friting
Ans: A.

5: Major ingredient of Alginate impression material is?
A) Sodium alginate
B) Calcium sulfate dehydrate
C) Diatomaceous earth
D) Potassium sulfate
E) Sodium phosphate
Ans: C.

6: Minor ingredient of Alginate impression material is?
A) Sodium alginate
B) Calcium sulfate dehydrate
C) Diatomaceous earth
D) Potassium sulfate
E) Sodium phosphate
Ans: E

7: Consistency and flexibility of set impression of Alginate is controlled by?
A) Sodium alginate
B) Calcium sulfate dehydrate
C) Diatomaceous earth
D) Potassium sulfate
E) Sodium phosphate
Ans: C.

8: Which of the following ingredient of Alginate counteracts inhibiting effect of alginate on stone surface?
A) Sodium alginate
B) Calcium sulfate dehydrate
C) Diatomaceous earth
D) Potassium sulfate
E) Sodium phosphate
Ans: D.

9: Setting time of Alginate Impression Materials is controlled by?
A) Sodium alginate
B) Calcium sulfate dehydrate
C) Diatomaceous earth
D) Potassium sulfate
E) Sodium phosphate
Ans: E

10: Type of Calcium Hemihydrate in Dental Stone is?
A) Alpha
B) Beta
C) Delta
D) Gamma
E) None of the above
Ans: A.

 

Page 1/5

NEXT




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *