MCQs of Dental Materials FCPS part 1 (4)

41: Which of the following Hemostatic agent used in Retraction cord causes tissue necrosis?
A) Epinephrine
B) Potassium aluminum sulfate
C) Aluminum chloride
D) Ferric sulfate
E) Zinc chloride

Ans: E

42: Which of the following Hemostatic agent used in Retraction cord discolors tissue temporarily, so use with caution in the anterior?
A) Epinephrine
B) Potassium aluminum sulfate
C) Aluminum chloride
D) Ferric sulfate
E) Zinc chloride

Ans: D

43: Which of the following Hemostatic agent used in Retraction cord causes vasoconstriction so contraindicated for cardiac patients?
A) Epinephrine
B) Potassium aluminum sulfate
C) Aluminum chloride
D) Ferric sulfate
E) Zinc chloride

Ans: A

44: Best Provisional Restoration Material is?
A) PMMA
B) PEMA
C) Bis-acryl
D) All of the above
E) None of the above

Ans: A

45: An impression material that sets in a cross-linking polymerization reaction and gives off the by-product ethanol is?
A) Poly Ether
B) Polysulphide
C) Condensation Silicons
D) Addition Sillicons
E) Alginate

Ans: C

46: An impression material that changes from a gel to a sol with the application of heat and is reversible with cooling is?
A) Poly Ether
B) Polysulphide
C) Condensation Silicons
D) Addition Sillicons
E) Agar

Ans: E

47: The most popular crown and bridge impression material and yhere are no by-products of reaction is?
A) Poly Ether
B) Polysulphide
C) Condensation Silicons
D) Addition Sillicons
E) Agar

Ans: D

48: Maximum stress before fracturing is known as?
A) Strength
B) Ultimate tensile strength
C) Yield strength
D) Modulus
E) Hardness

Ans: B

49: Rigidity or stiffness is determined by?
A) Strength
B) Ultimate tensile strength
C) Yield strength
D) Modulus
E) Hardness

Ans: D

50: Resistance to permanent deformation is known as?
A) Strength
B) Ultimate tensile strength
C) Yield strength
D) Modulus
E) Hardness

Ans: C

51: Which of the following is important for wear characteristics and finishing?
A) Strength
B) Ultimate tensile strength
C) Yield strength
D) Modulus
E) Hardness

Ans: E

Page 5/5