MCQs of Dental Materials FCPS part 1 (3)

31: Burning sensation in mandibular ridge is due to pressure on?
A) Mandibular ridge
B) Molar area
C) Incisor area
D) Mental Foramen
E) None of the above

Ans: D

32: Burning sensation in palatal area is due to pressure on?
A) Anterior area
B) Posterior area
C) Lateral area
D) Medial area
E) Incisive Foramen

Ans: E

33: Clicking of denture teeth is due to which of the following?
A) Reduced VDO
B) Excessive VDO
C) Normal VDO
D) Porcelain Teeth
E) Both B and D

Ans: E

34: Cheek biting is due to which of the following?
A) Enough horizontal overlap of posterior teeth
B) Not enough horizontal overlap of posterior teeth
C) Insufficient OVD
D) Sufficient OVD
E) Both B and C

Ans: E

35: Angular cheilosis, glossitis, edema, and papillary atrophy are due to deficiency of which of the following?
A) Vitamin A
B) Vitamin B
C) Vitamin C
D) Vitamin D
E) Vitamin E

Ans: B

36: Mucosal changes is due to which of the following?
A) Vitamin A
B) Vitamin B
C) Vitamin C
D) Vitamin D
E) Vitamin E

Ans: C

37: An Elastomeric impression material that has an exothermic setting reaction with water as a by-product is?
A) Poly Ether
B) Poly Sulphide
C) Addition Sillicon
D) Condensation Sillicon
E) Alginate

Ans: B

38: Polysulfide impressions must be poured within?
A) 15 minutes
B) 30 minutes
C) 45 minutes
D) 1 hour
E) 2 hours

Ans: B

39: Auto-polymerized Poly Methyl Methacrylate shows how much shrinkage during Polymerization?
A) 0.2%
B) 0.5%
C) 1.0%
D) 1.5%
E) 2%

Ans: A

40: Heat-polymerized Poly Methyl Methacrylate shows how much shrinkage during Polymerization?
A) 1-7%
B) 2-7%
C) 3-7%
D) 2-3%
E) 21%

Ans: C

Page 4/5

NEXT