MCQs of Dental Materials FCPS part 1 (2)

21: Mandibular teeth act as which type of lever?
A) Class I
B) Class II
C) Class III
D) Class IV
E) Class V

Ans: C

22: Average Freeway space of teeth is?
A) 1-2 mm
B) 1-3 mm
C) 1-4 mm
D) 1-5 mm
E) 1-6 mm

Ans: B

23: Maximum opening of mouth in human being is?
A) 30-40 mm
B) 40-50 mm
C) 50-60 mm
D) 60-70 mm
E) 70-80 mm

Ans: B

24: Normal wear of occlusal and/or incisal surfaces of opposing teeth is?
A) Attrition
B) Abrasion
C) Erosion
D) Abfraction
E) None of the above

Ans: A

25: Abnormal wear of teeth due to a mechanical process other than mastication is?

A) Attrition
B) Abrasion
C) Erosion
D) Abfraction
E) None of the above

Ans: B

26: Wear of teeth due to chemical means e.g bulimia and GERD?

A) Attrition
B) Abrasion
C) Erosion
D) Abfraction
E) None of the above

Ans: C

27: Biomechanical loading forces leading to flexure fatigue degradation at a distant location on the tooth is?A) Attrition
B) Abrasion
C) Erosion
D) Abfraction
E) None of the above

Ans: D

28: Typical abfraction lesion is?
A) U shaped notch
B) V shaped notch
C) O shaped notch
D) Y shape notch
E) S shape notch

Ans: B

29: Overgrowth of intra-oral tissue caused by chronic irritation, usually an overextended denture flange is present in?
A) Inflammatory papillary hyperplasia
B) Epulis Fissuratum
C) Ferrule
D) Abfraction
E) Abrasion

Ans: B

30: Hyperplasia of palatal tissue under a poor fitting denture base that is kept in at night is present in?A) Inflammatory papillary hyperplasia
B) Epulis Fissuratum
C) Ferrule
D) Abfraction
E) Abrasion

Ans: A

Page 3/5

NEXT