MCQs of Dental Materials FCPS part 1 (1)

11: Type of Calcium Hemihydrate in Dental Plaster is?
A) Alpha
B) Beta
C) Delta
D) Gamma
E) None of the above
Ans: B.

12: The principal component of dental gypsum products is?
A) Calcium sulfate hemihydrate
B) Calcium sulfate dihydrate
C) Potassium sulfate hemihydrate
D) Potassium sulfate dihydrate
E) Magnesium.
Ans: A.

13: Types of calcium hemihydrate are obtained through the process of?
A) Sintering
B) Friting
C) Calcination
D) Precipitation
E) Imbibition
Ans: C

14: The setting reaction of one gram of Calcium hemihydrate yeilds how much calories?
A) 3100
B) 3600
C) 3900
D) 4100
E) 3000
Ans: C.

15: For the impressions of flabby tissue which of the following impression material is used?
A) Impression plaster
B) Model plaster
C) Alginate
D) Impression compound
E) Sillicons
Ans: A.

16: For orthodontics casts, which of the following material is used? A) Impression plaster
B) Model plaster
C) Dental stone
D) High-strength dental stone
E) High-strength and highexpansion dental stone
Ans: B.

17: For Diagnostic casts, which of the following material is used?
A) Impression plaster
B) Model plaster
C) Dental stone
D) High-strength dental stone
E) High-strength and highexpansion dental stone
Ans: C

18: For Master casts for die fabrication, which of the following material is used?
A) Impression plaster
B) Model plaster
C) Dental stone
D) High-strength dental stone
E) High-strength and highexpansion dental stone
Ans: D

19: Term gummy smile indicates that when gingival display is?
A) >5mm
B) >3mm
C) >4mm
D) <3mm
E) <4mm
Ans: B

20: Gull wing effect is shown by the outline of the incisal edges from?
A) Incisor to incisor
B) Canine to canine
C) Premolar to Premolar
D) Molar to Molar
E) Not shown by teeth
Ans: B

Page 2/5

NEXT