MCQs of Anterior Triangle of the Neck

MCQs of Anatomy of Anterior Triangle of the Neck

  1. A person receives a shallow knife wound just behind the sternocleidomastoid muscle and about 1 1/2 inches above the clavicle. There is an immediate numbness of the skin below the wound and over the acromion and clavicle. The nerve most likely severed was the
    greater auricular
    lesser occipital
    supraclavicular
    suprascapular
    transverse cervical
    Ans: C
  2. Which muscle is innervated by a branch of the ansa cervicalis?
    Sternocleidomastoid
    Platysma
    Sternohyoid
    Trapezius
    Ans: C
  3. The layer of encircling cervical fascia that splits to enclose sternocleidomastoid and trapezius muscles is the:
    Superficial fascia
    Superficial layer of deep fascia
    Infrahyoid fascia
    Prevertebral fascia
    Visceral fascia
    Ans: B
  4. Which of the following is a dorsal ramus of a spinal nerve?
    Supraclavicular n.
    Transverse cervical n.
    Great auricular n.
    Greater occipital n.
    Lesser occipital n.
    Ans: D
  5. Which of the following is true of the inferior thyroid arteries?
    They arise from the external carotid arteries
    They cross over the superior cervical sympathetic ganglion
    They supply most of the anterior surface of the thyroid gland
    They often supply all four parathyroid glands
    Ans: D
  6. A 20 year old man was brought into the emergency room with a stab wound in the upper part of the neck. Although there was no major damage done, he lost sensation from the skin over the angle of the jaw. Which nerve has been cut?
    Supraclavicular n.
    Transverse cervical n.
    Great auricular n.
    Greater occipital n.
    Lesser occipital n.
    Ans: C
  7. The triangle in which the superior branch of the ansa cervicalis separates from the hypoglossal nerve is the:
    Carotid
    Muscular
    Subclavian
    Submental
    Occipital
    Ans: A
  8. Exploration of the tracheoesophageal groove at the level of the thyroid gland would reveal what important structure bilaterally?
    Cervical sympathetic trunk
    Phrenic nerve
    Pyramidal lobe
    Recurrent laryngeal nerve
    Superior thyroid artery
    Ans: D
  9. A 35 year old woman was diagnosed with an adenoma of the thyroid gland. This required excision of the lower pole (left lobe) of the gland and ligation of the artery supplying that region. Which of the following nerves accompanying the artery is most likely to be damaged if the surgeon is not careful?
    External branch of the superior laryngeal
    Internal branch of the superior laryngeal
    Recurrent laryngeal
    Vagus proper
    Sympathetic trunk
    Ans: C
  10. One of the motor components of the cervical plexus, the ansa cervicalis, innervates all of the following muscles except the:
    Omohyoid
    Sternohyoid
    Sternothyroid
    Stylohyoid
    Thyrohyoid
    Ans: D
  11. A man has metastatic carcinoma and enlarged deep cervical lymph nodes. One of his symptoms is a hoarse voice, barely heard above a whisper. Subsequently he succumbs to the disease and at autopsy it is found that one of the enlarged nodes has put pressure on a nerve in the tracheoesophageal groove. Presumably this was the reason for the hoarse voice. What nerve was involved?
    External branch of the superior laryngeal nerve
    Internal branch of the superior laryngeal nerve
    Nerve to the cricothyroid muscle
    Pharyngeal branch of the glossopharyngeal nerve
    Recurrent laryngeal branch of vagus
    Ans: E
  12. You are called on to do a venous catheterization to measure central venous pressure in the heart. Which muscle of the neck would provide the best area of approach to the internal jugular vein?
    Anterior scalene
    Digastric
    Omohyoid
    Sternocleidomastoid
    Sternohyoid
    Ans: D
  13. A patient is brought into the Emergency Room in respiratory distress. It is quickly decided to create an emergency airway to restore respiration. At what level could you rapidly create an airway below the vocal cords with a minimum danger of hemorrhage?
    Just above the jugular notch
    Just above the thyroid cartilage
    Just below the cricoid cartilage
    Just below the thyroid cartilage
    Through the 3rd tracheal ring
    Ans: D
  14. A 47-year-old woman is diagnosed as having a thyroid tumor. Surgery to remove the cancerous growth is undertaken. In which triangle of the neck will the surgeon make an incision to gain access to the gland?
    Carotid
    Muscular
    Subclavian
    Submandibular
    Submental
    Ans: B
  15. A 50-year-old woman is brought to the operating room for a biopsy of a suspicious looking nevus (mole) which is found along the anterior border of her sternocleidomastoid muscle at about its midlength. What nerve must be locally anesthetized for the operation to proceed without pain?
    Ansa cervicalis
    External branch of the superior laryngeal
    Great auricular
    Supraclavicular
    Transverse cervical
    Ans: E
  16. Following surgery on the upper pole of the right lobe of the thyroid gland, a patient complains of hoarseness and weakness of voice. What nerve may have been injured?
    Ansa cervicalis
    External branch of the superior laryngeal
    Inferior laryngeal
    Internal branch of the superior laryngeal
    Recurrent laryngeal
    Ans: B
  17. These structures are all located in the superficial fascia of the neck EXCEPT
    External jugular vein
    Platysma muscle
    Cervical branch of the facial nerve
    Omohyoid muscle
    Transverse cervical nerve
    Ans: D
  18. The superior belly of the omohyoid forms the anterior border of which cervical triangle?
    Carotid
    Muscular
    Omoclavicular
    Posterior
    Submandibular
    Ans: A
  19. The cervical plexus innervates all of the following structures EXCEPT:
    Diaphragm
    Omohyoid muscle
    Platysma
    Skin over thyroid cartilage
    Skin over clavicle
    Ans: C
  20. An emergency room patient presented with considerable bleeding from a shallow stab wound in the omoclavicular triangle. Which vessel was most likely cut?
    Axillary vein
    Common carotid artery
    External jugular vein
    Inferior thyroid vein
    Superior thyroid artery
    Ans: C
  21. Which structure or area receives NO nerve fibers from the cervical plexus?
    Diaphragm
    Skin over the angle of the mandible
    Skin over the external occipital protuberance
    Thyrohyoid muscle
    Ans: C
  22. A six-year-old child, whose medical history includes a rather difficult birth, has a permanently tilted head posture, with the right ear near the right shoulder and the face turned upward and to the left. Which of the following muscles was very likely damaged during birth?
    Anterior scalene
    Omohyoid
    Sternocleidomastoid
    Trapezius
    Platysma
    Ans: C
  23. Any irritation of the diaphragm (e.g. infection, tumor) may create referred pain that seems (to the patient) to originate in the area atop the shoulder. This is due to the fact that the phrenic nerve shares spinal segments with what cutaneous nerve in the shoulder region?
    Dorsal scapular
    Lesser occipital nerve
    Long thoracic nerve
    Supraclavicular nerve
    Suprascapular nerve
    Ans: D
  24. Which of the following statements about the cervical plexus is true?
    It comprises spinal segments C1-C3
    It consists solely of cutaneous nerves
    It consists solely of ventral rami of spinal nerves
    It supplies motor innervation to platysma
    Ans: C




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *