MCQs of Anatomy of Head and Neck (2)

MCQs of Anatomy of Head and Neck (2)

17: Regarding vagus nerve what is incorrect?
A) Longest nerve in the body
B) It runs b/w external an internal Jugular vein
C) Supplies most of the parasympathetic innervation to body
D) has the largest route of all cranial nerve
E) Lies posterior to carotid sheath

Ans:  E

18: All are branches of vagus nerve except?
A) Superior laryngeal
B) Internal laryngeal
C) Recurrent laryngeal
D) Lacrimal Nerve
E) Auricular Nerve

Ans: D

19: During surface anatomy class, a demonstrator asked the person to clench his teeth, then he followed the prominent anterior boarder of Masseter down to the lower boarder of mandible where pulsation of an artery can be felt. The artery could be normally palpated most likely at this point is?
A) Transverse Facial Artery
B) Facial Artery
C) Superficial Temporal Artery
D) Maxillary Artery
E) Lingual Artery

Ans: B

20: In thyroidectomies, the superior thyroid artery is ligated right at the upper pole of thyroid gland. The nerve liable to be injured if the artery is ligated some distance from the gland will be?
A) Superior Laryngeal Nerve
B) Recurrent Laryngeal Nerve
C) Phrenic Nere
D) Internal Laryngeal Nerve
E) External Laryngeal Nerve

Ans: E

21: While performing carotid endartectomy the surgeon identifies ansa cervicalis nerve between the internal carotid artery and anternal jugular vein. This arises from the nerves?
A) Vagus and phrenic nerve
B) vagus and Hypoglossal Nerve
C) Hypoglossal and cervical nerves 1, 2 and 3
D) Cervical Nerves 3, 4 and 5
E) Brachial plexus

Ans: C

22: Which of the following has got dual but not reciprocal nerve supply?
A) Heart
B) Lacrimal Gland
C) Hand
D) Parotid Gland
E) Sweat Gland

Ans: D

23: Regarding midle ear what is correct?
A) Lateral wall is formed by ossicles
B) Roof is formed by tagmen tympani
C) Medial wall is formed by Incus an Stapes
D) Promontry is present on the floor
E) Medial wall is formed by Tympanic membrane

Ans: B

24: The best site of incision for tracheostomy should be?
A) Transverse incision between 1st and 2nd tracheal ring
B) Transverse incision between 2nd and 3rd tracheal ring
C) Transverse incision between  3rd and 4th tracheal ring
D) Transverse incision between 4th and 5th tracheal ring
E) Transverse incision midway between laryngeal prominence and angle of luise

Ans: B

25: Patient unable to taste sugar on anterior part of tongue. Which Nerve is involved?
A) Vagus Nerve
B) Accessory Nerve
C) Maxillary Nerve
D) Glossopharyngeal Nerve
E) Facial Nerve

Ans: E

26: Patient with Herpes Zoster infection has vesicles on upper eyelid, forhead and nose medial to left eye. Most likely nerve involved will be?
A) Supratrochlear nerve
B) Supra orbital nerve
C) Ophthalmic nerve
D) Nasociliary nerve
E) Lacrimal nerve

Ans: C

27: Tongue deviation to the right side on protrusion. Which of the following nerve is involved?
A) Vagus
B) Right Hypoglossal
C) Left Hypoglossal
D) Lingual
E) Glossopharyngeal

Ans: B

28: Which nerve brings preganglionic fibres to the ciliary ganglion?
A) Short ciliary Nerve
B) Ophthalmic Nerve
C) Occulomotor Nerve
D) Nasociliary Nerve
E) Long ciliary Nerve

Ans: C

29: Middline swellinng on the neck of a child just below hyoid bone. Swelling is increasing in size. Which of the following may be the condition?
A) Thyroglossal duct cyst
B) Ectopic Thyroid Gland
C) Cranio Pharyngioma
D) Branchial Cyst
E) Accessory Thymic Tissue

Ans: A

30: Fracture of Pterion will cause injury to which of the following vessel?
A) Superficial temporal Artery
B) Superficial midle cerebral Artery
C) Middle Meningeal Artery
D) Maxillary Artery
E) Anterior Cerebral Artery

Ans: C

31:Which one is true about external jugular vein?
A) Pierces the investing cervical fascia in the anterior boarder of SCM
B) Drains into axillary vein
C) Has no tributaries
D) Forms by the union of posterior division of retromandibular vein with anterior auricular vein
E) Forms behind the angle of mandible on the surface of SCM

Ans: E

32: Functional component of taste sensation from anterior 2/3rd of tongue is?
A) Special Visceral Afferent (SVA)
B) Special Somatic Afferent (SSA)
C) General Visceral Efferent (GVE)
D) General Visceral Afferent (GVA)
E) General Somatic Afferent (GSA)

Ans: A

33: Which nerve passes through foramen ovale?
A) Abducent
B) Trochlear
C) Occulomotor
D) Mandibular
E) Maxillary

Ans: D

34: Which of the following is Hyaline cartilage of Larynx?
A) Epiglotis
B) Cuniform
C) Cricoid
D) Corniculate
E) None of the above

Ans: C

Page 2/3

NEXT