MCQs of Anatomy of Ear & Nasal Cavity

Here are the MCQs of Ear & Nasal Cavity.

  1. The entry of bacteria through which space could lead to an infection in the mastoid air cells:
    Auditory (nasopharyngeal) tube
    Cochlea
    External acoustic meatus
    Internal acoustic meatus
    Sacculus
    Ans: A
  2. Which structure is attached to the center of the tympanic membrane?
    Foot plate of the stapes
    Handle (manubrium) of the malleus
    Long process of the incus
    Tragus
    Utricle
    Ans: B
  3. A 45-year old woman with recurrent left middle ear infection (otitis media) complained of partial dryness of her mouth to her ENT surgeon. Taste sensation and hearing were normal. After a thorough clinical examination at the hospital, the doctor concluded that the infection must have spread to a component of the glossopharyngeal nerve (CN IX) that supplies the parotid gland. On which of the following walls of the middle ear is this nerve component located?
    Anterior
    Lateral
    Medial
    Posterior
    Roof
    Ans: C
  4. A 3-year-old girl ruptured her eardrum when she inserted a pencil into her ear. Her mother took her to the emergency department after noticing that the child was crying and complaining of pain in her ear with a few drops of blood in the external auditory meatus. The attending doctor examined the child for possible injury to a nerve that runs across the eardrum. The most likely nerve to be injured is the:
    Auricular branch of the vagus
    Chorda tympani
    Glossopharyngeal (CN IX)
    Lesser petrosal
    Trigeminal (CN V)
    Ans: B
  5. An elderly patient with chronic otitis media (middle ear infection) might have all the following complications EXCEPT:
    Inabilty to chew food due to injury to the mandibular division of the trigeminal nerve (CN V)
    Loss of taste in the anterior part of the tongue due to injury to the chorda tympani nerve
    Mastoiditis
    Paralysis of facial muscles due an injury to the facial nerve (CN VII)
    Some degree of deafness due to damage to the ossicles
    Ans: A
  6. A patient with a facial nerve paralysis suffers from inability to dampen loud noises (hyperacusis) due to denervation of which muscle?
    Posterior belly of digastric
    Stapedius
    Tensor tympani
    Stylohyoid muscle
    Ans: B
  7. All of the following are true about the middle ear EXCEPT:
    The joints between ossicles are synovial
    The chorda tympani nerve is related to the lateral wall
    The facial nerve passes in a canal situated in the medial and anterior walls
    The auditory tube connects the nasopharynx with the anterior wall
    Its mucous membrane is supplied by the glossopharyngeal nerve (CN IX)
    Ans: C
  8. A patient has sustained a fracture to the base of the skull. Thorough examination concluded that the right greater petrosal nerve, among other structures, has been injured. This conclusion was based on which of the patient’s signs:
    Partial dryness of the mouth due to lack of salivary secretions from the submandibular and sublingual glands
    Partial dryness of the mouth due to lack of salivary secretions from the parotid gland
    Dryness of the right cornea due to lack of lacrimal secretion
    Loss of taste sensation from the right anterior 2/3rd of the tongue
    Loss of general sensation from the right anterior 2/3rd of the tongue
    Ans: C
  9. The location of the otic ganglion is in the:
    Pterygopalatine fossa
    Internal ear
    Infratemporal fossa
    Middle cranial fossa
    None of the above
    Ans: C
  10. A patient complains of loss of hearing in the right ear. Examination reveals ankylosis (otosclerosis) of the footplate of the stapes to the surrounding bone. Which part of the bony labyrinth is involved?
    Aditus ad antrum
    Cochlear (round) window
    Cochlear duct
    Internal acoustic meatus
    Vestibular (oval) window
    Ans: E
  11. The geniculate ganglion is the sensory ganglion of which nerve:
    Facial
    Glossopharyngeal
    Trigeminal
    Vagus
    Vestibulocochlear
    Ans: A

Page 1/2

NEXT




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *