MCQs of Anatomy of Ear & Nasal Cavity (2)

  1. Repeated middle ear infections have destroyed the tympanic plexus in the middle ear cavity. The loss of preganglionic parasympathetic fibers that pass through the plexus diminish production of:
    Mucus in the nasal cavity
    Mucus on the soft palate
    Saliva by the parotid gland
    Saliva by the submandibular and sublingual glands
    Tears by the lacrimal gland
    Ans: C
  2. The soft palate is active in all of the following except:
    Breathing
    Chewing
    Coughing
    Swallowing
    Yawning
    Ans: A
  3. Most paranasal sinuses and/or air cells drain, directly or indirectly, into the:
    Inferior meatus
    Middle meatus
    Superior meatus
    Nasal vestibule
    Sphenoethmoidal recess
    Ans: B
  4. Irrigation of the maxillary sinus through its opening is a supportive measure to accelerate the resolution of a maxillary sinus infection. Which of the following nasal spaces is the most likely approach to the sinus opening?
    choana
    inferior meatus
    middle meatus
    sphenoethmoidal recess
    superior meatus
    Ans: C
  5. In assessing a deep laceration of the right side of the nose, the attending physician determines that the cartilage on the lateral side of the nostril has been cut. What cartilage was injured?
    Accessory
    Alar
    Lateral
    Septal
    None of the above
    Ans: B
  6. The nasolacrimal duct empties into which part of the nasal cavity?
    Hiatus semilunaris
    Inferior meatus
    Middle meatus
    Sphenoethmoidal recess
    Vestibule
    Ans: B
  7. The pharyngeal tonsils, or adenoids, may become inflamed and in serious cases need to be removed. Where would the physician search for them?
    In the tonsillar fossa
    In the pharyngeal recess
    In the piriform recess
    In the roof of the nasopharynx
    Upon the dorsal surface of the tongue
    Ans: D
  8. The middle nasal concha is part of what bone?
    Ethmoid bone
    Maxilla
    Palatine bone
    Sphenoid bone
    Vomer
    Ans: A
  9. A 23-year-old man comes to you complaining that he can’t stop crying, i.e. tears regularly run down the right side of his face. You suspect that one of the lacrimal ducts on the right side of the face is blocked. You look into an endoscope to see if the nasolacrimal duct is blocked. Into which part of the nasal cavity would you look to see the opening of the duct?
    Hiatus semilunaris
    Inferior meatus
    Middle meatus
    Sphenoethmoidal recess
    Superior meatus
    Ans: B
  10. Which structure forms a border of the tonsillar fossa?
    Torus tubarius
    Palatopharyngeal fold
    Salpingopharyngeal fold
    Lateral glossoepiglottic fold
    Medial pterygoid plate
    Ans: B
  11. The communication between the pharynx and the nasal cavity is known as the:
    Aditus
    Auditory tube
    Choanae
    Fauces
    Piriform recess
    Ans: C

Page 2/2