FCPS PART 1 PAPER OF OPTHALMOLOGY 31ST DECEMBER 2015

OPTHALMOLOGY 31ST DECEMBER 2015 MIX PAPER1 AND 2

Q1.DIAGNOSIS OF WIDAL TEST:

A,1:100 OF O ANTIGEN

B1:160 OF O AND H ANTIGEN

C.1:160 OF O ANTIGEN

Q2.LATERAL VENTRICLES SEPARATED BY:

ANS SEPTUM PELLUCIDUM

Q3.HLD-DR4

ANS RHEUMATOID ARTHTITIS

Q4.A MAN RECEIVED HEAD TRAUMA AFTER FEW DAYS DEVELOPED GRADUAL LOSS OF LEFT SIDE OF VISION.. WHERE IS THE LESION?

A.SUPERIOR CEREBELLAR PEDUNCLE

B.INFERIOR CEREBELLAR PEDUNCLE

C.RIGHT ANGULAR GYRUS (ANS??? NOT SURE)

D.LEFT ANGULAR GYRUS

Q5.HORMONE RECEIVING INHIBITORY STIMULUS FROM HYPOTHALAMUS?

ANS PROLACTIN

Q6.A PATIENT HAD INJURY TO FACE PRESENTS WITH DISHED IN FACE DIPLOPLIA (SOME SCENARIO LIKE THS)…FRACTURE TO WHICH BONE?

ANS MAXILLA

Q7A PATIENT PRESENTS WITH DIPLOPIA, ON LOOKING DOWN HIS EYE MOVES TOWARDS MIDLINE, LESION OF WHICH NERVE

A.INFERIOR DIVISION OF OCCULOMOTOR

B.TROCHLEAR

C.SUPERIOR DIVISION OF OCCULOMOTOR

D.ABDUSCENT

Q8.REDUCTION IN BLOOD SUPPLY TO BRAIN OCCURS IN WHCH CONDITION?

A.SEIZURE

B.INTRAVENTRICULAR INJECTION OF NOREPINEPHRINE

C.HYPERBARIC O2

Q9.PATIENT EXPOSED TO HYPERBARIC O2 FOR SOME TIME WILL DEVELOP?

ANSSPONTANEOUS PNEUMOTHORAX?? DONT REMEMBER OTHER OPTIONS

Q10.LOCAL ANESTHETIC WITH SHORTEST DURATION OF ACTIOM?

ANS BUPIVACAINE?

Q11.BRADYCARDIA IS SIDE EFFECT OF WHICH ANESTHETIC AGENT?

A.KETAMINE

B.HALOTHANE

C.NO2

Q12.PRETERM BABY HAVING SURFACTANT DEFICIENCY WILL HAVE?

A.DECREASE COMPLIANCE INCREASE PRESSURE

B.INCREASE COMPLIANCE DECREASE PRESSURE

Q13.REGARDING ORBICULARIS OCULI?

A.OPENS EYE

B.ATTACHED TO LATERAL RAPHE

Q14.AT 5TH WEEK OF EMBRYOGENESIS?

ANS.GUT ROTATION

Q15.CHANGE OF EPOTHELIUM AT ANDOCERVICAL JUNCTION?

ANS.METAPLASIA

Q16.MOST COMMON SIDE EFFECT OF CHOLINERGIC DRUGS?

A.BRADYCARDIA

B.SALIVATION

Q17.2YR OLD CHILD WITH FEVER ARTHRALGIA BLINDNESS…DX?

A.JUVENILE ARTHRITIS

B.HENOCH SCHONLEN PURPURA

 

Q18.CONJUNCTIVITIS INVOLVING SYSTEMIC DISEASE IN WHICH CONDITION

A.VERNAL KERATOCONJUNCTIVITIS

B.HAY FEVER

C.ATOPIC CONJUNCTIVITIS

Q19.YOUNG PT A HIGH ALTITUDE SUDDENLY DEVELOPS CHEST PAIN AND LENS DISLOCATION… CAUSE OF CHEST PAIN?

A,MARFAN

B.CARDIOPULMONARY FAILURE

C.AORTIC ANEURYSM

D.MI

Q20.CILIRAY BODY DERIVED FROM?

A.NEUROECTODERM ALONE

B.MESODERM ALONE

C.NEURO AND MESO

Q21.CILIARY BODY FEATURE (SOMETHING LIKE THT)

ANS.2 LAYER OF EPITHELIUM

Q22. PREGNANT LADY HB9, CAUSE OF ANEMIA

ANS.PLASMA VOLUME EXPANSION

Q23.EXCRUTIATING CHEST PAIN, CAUSE

ANS AORTIC ANEURYSM

Q24.COMMON CAUSE OF HEPATOCELULAR CA?

ANS.HEP C

Q25.LIVER ATTACHED TO PERITONEUM BY?

ANS:IVC

Q26.A SCENARIO OF MENSTRUAL DISTURBANCE, COLD INTOLERANCE…..DX?

ANS.HYPOTHYROIDISM??

Q27.A NAKED PT LYING IN A ROOM WITH TEMP 21C, HUMIDITY 80, MECHANISM OF HEAT LOSS?

ANS.RADIATION AND CONDUCTION

Q28.ACUTE INFLAMMATORY CELLS IN BLOOD?

ANS.NEUTROPHILS

Q29.ANTICANCER DRUG REGRESS CANCER SIZE BY WHICH MECHANISM?

A.ATROPHY

B.APOPTOSIS

C.INFARCTION

Q30.A PT WITH MULTIPLE FRACTURE, BP90/70, INITIAL STEP?

ANS.VOLUME REPLACEMENT

Q31.OCCULOCARDIAC REFLEX INITIATED, WHAT WOULD BE INITIAL STEP TO REVERSE THE STIMULUS?

A.IV ATROPINE

B.STOP THE STIMULUS

Q32.GLABELLA IS PART OF WHICH BOME?

ANS.FRONTAL BONE

Q33.NEOSTIGMINE PREFERRED IN WHICH DISEASE?

ANS.MYASTHENIA GRAVIS

Q34.MECHANISM OF NEOSTIGMINE?

ANS.INCREASE ACH AT END PLATE

Q35.DEAD SPACE DECREASE IN

A.TRACHEOSTOMY

B.SHALLOW BREATHING

C.STANDING

Q36.MOST SENSITIVE TO RADIOTHERAPY?

ANS.LYMPH NODE.

Q37.BASE OF MIDDLE CRANIAL FOSSA FORMED BY?

A.GREATER WING OF SPHENOID

B.PETROUS PART OF TEMPORAL BONE

Q38.Bunch of golden yellow colonies …which organism?

Ans.staph aureus?

Q39.visual and auditory stimulus combine at?

A.Wenicke’s area

b.broca’s area

forgot other options

Q40.number of capillary fenestrations are highest at?

a.peripapillary area

b.ora serrata

c.equator

Q41.A pt with head trauma presents with floater (a scenario like that)

A.PVD

B.Hyphema

C.Hypopyon

Q42.a pt with head trauma complaints of loss of vision that becomes normal after 1 day?

a.vit hemorrhage

b.retinal detachment

c.macular edema

Q43.A pt presents with nystagmus, neurological examination was normal, lesion site?

Ans.cerebellar lesion?

Q44.Volume of aqueous humor?

Ans0.25-0.3

Q45.Retina thickest at?

Forgot options L

Q46.Blood supply of rods and cones?

Ans.Chorioapillaries

Q47.regarding optic chiasm?

Ans.junction of 2 nerves

Q48.Skin burnt, will heal itself by?

Ans.presence of granulation tissue

Q49.Identical twins?

Ans.graft not rejected even without immunosuppresion

Q50.Increase pulse pressure due to?

A.hypertension

B.increase cardiac output

Q51.Jugulodiagastric lymph node drains?

Ans.tongue and palatine tonsil

Q52.Parasympathetic supply to  sphincter papillae

Ans.short ciliary nerve

Q53.Increase heart rate decrease?

Ans.end systolic volume

Q54.Clostridium tetani?

a.exotoxin has lethal effect

b.exotoxin effect cerebral cortex

Q55.ALL of the foolowing are autosomal dominant except

a.marfan

b.arachnodactyly

c.alpha1 antitypsin deficiency

Q56.In pneumothorax?

Ans.lung collapse and chest wall spring out

Q57.Cells per square mm in bowman’s layer?

Dont remember options L

Q57.extradural hematoma?

Ans trauma to middle meningeal artery

Q58.collagen?

Ans.lightly stauns with eosin

Q59.presence of normal tissue of body at location oher than its primary location?

Ans.choristoma

Q60.Lymphoid nodules are not present in?

Ans.thymus

Q61.pregnant lady consumed alcohol during pregnancy, in baby which organ would be likely affected?

And.brain

Q62.GFR estimated clinically by?

Ans.creatinine clearance

Q63.Gastrin stimulates acid secretion by?

Ans by inhibiting both hcl and vagally mediated acid secretion

Q64.Confirmatory test of myasthenia gravis?

a.emg

b.tensilon test

c.antibodies to ach receptors

Q65.Complete oxidation of glucose produc total ATP?

ANS.38

Q66.Pretracheal fascia infection spreads to:

a.anterior mediastinum

b.posterior mediastinum

c.middle mediastinum

Q67.secondary centre of ossification?

ANS.EPIPHYSIS

Q68.major stress hormone?

ANS.ACTH

Q69.A population was taken for a study, it was subdivided into groups and further subgroups were formed. Which type of study is this?

ANS.RANDOM STRATIFIED SAMPLING

Q70.A child with bowel disturbance, deficiency of vitamin B12, investigation to be done?

ANS.INTRINSIC FACTOR ANTIBIODY

Q71.A patient with chest pain, Ecg shows anterior wall MI, artery involved?

ANS.LAD

Q72.Oblique fissure?

ANS.T3 to 6TH costal cartilage

Q73.Epidural space widest at?

ANS.L2

Q74.Tumor with nerve extension?

ANS.CARCINOMA PLEOMORPHIC EXADENOMA

Q75.4TH HEART sound?

ANS.VIBRATION OF VENTRICULAR WALL IN ATRIAL SYSTOLE

Q76.Area for auscultation of tricuspid valve?

ANS.RIGHT LOWER STERNAL BORDER

Q77.PYOGENIC PERITONITIS

A.Bacteroids

B.E.Coli

Q78.Energy utilized in which order?

ANS.CHO, FAT, PROTEIN

Q79.Alopecia after TPN,deficiency of?

ANS.ZINC

Q80.Imp antioxidant?

ANS.GLUTATHIONE

Q81.Concave structure around nuclues with cisternae ?

a.golgi apparatus

b.rer

Q82.Peroxisomes?

ANS.CATABOLISM OF LONG CHANGE FATTY ACID

Q83. 2*2 TABLE?

ANS CHI SQUARE

Q84.Most commonly injured nerve during thyroidectomy?

ANS.EXTERNAL LARYNGEAL NERVE

Q85.Patient with DKA managed per died, cause?

ANS.MUCOR



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *